1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgarda YEKA için güç birliği!

Rüzgarda YEKA için güç birliği!

Enerji Günlüğü - Rüzgara dayalı yatırımlar için düzenlenecek YEKA ihalesine birlikte katılmak üzere GE, Borusan EnBW, Fina Enerji ve Özgül Holding...

Rüzgarda YEKA için güç birliği!

Enerji Günlüğü - Rüzgara dayalı yatırımlar için düzenlenecek YEKA ihalesine birlikte katılmak üzere GE, Borusan EnBW, Fina Enerji ve Özgül Holding birlikte katılacak.

General Electric (GE), Borusan EnBW Enerji, Fina Enerji ve Özgül Holding, rüzgar yatırımları için düzenlenecek Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) kapsamında ortak rüzgar santrali kurulumu, işletimi ve finansmanı konusunda işbirliği yapmak üzere mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşmanın imza törenine Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur, Fina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül ve GE Küresel Büyüme Organizasyonu Başkanı John Rice, GE Yenilenebilir Enerji Avrupa ve Orta Doğu Genel Müdürü (EMEA) Cliff Harris ile GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy katıldılar. Taraflar, YEKA projesi için rüzgar enerjisi sahalarının sağlanması ve işletilmesi, ekipman, servis hizmeti, yerli üretim, finansman ve Ar-Ge konularında ortak çalışma gerçekleştirecek.

GE Türkiye Rüzgar Enerjisi Genel Müdürü Ruhan Temeltaş, “Türkiye’nin enerji portföyünü çeşitlendirecek olan YEKA Projesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerine ulaşması açısından çok önemli. GE olarak, rüzgar enerjisi alanındaki bilgi ve deneyimimizi ülkemizin kalkınması ve hedeflerine ulaşması için kullanmaya tüm ekiplerimiz ile hazırız” dedi. Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur ise “Cari açığın ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması Türkiye’nin enerji politikasının ana eksenini oluşturuyor. YEKA’nın sektörel işbirlikleri yoluyla büyük kapasiteli projeler için önemli bir gelişim platformu olacağını düşünüyoruz. Bu alanda bir sinerji yaratacağımıza inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Fina Enerji Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, “Verimli rüzgar enerjisi sahalarının kısa sürede hayata geçirilmesine olanak sağlayacak olan YEKA projesi, bizim de yenilenebilir enerji alanında koymuş olduğumuz hedeflerimize ulaşabilmemiz için benzersiz bir fırsat sunacak” dedi.

Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül de rüzgar enerji santralinde kurulu güç ne kadar artırılırsa birim maliyete düşen sabit giderlerin o kadar azalacağını belirterek “Bu nedenle, YEKA projesi için bağlantı kapasitesi ne kadar artarsa yatırım o kadar yapılabilir olacaktır. İşbirliğimizin Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmasını diliyorum” diye konuştu.

Konsorsiyumun ortaklarından Fina Enerji’nin toplam 305 MW kapasiteye sahip sekiz adet rüzgar santrali faaliyette bulunuyor. Şirket dört yeni rüzgar enerjisi santrali üzerinde çalışmakta olup, 24 ay içerisinde toplam 200 MW kapasiteyi devreye almayı planlıyor. Konsorsiyumun bir diğer ortağı Borusan EnBW Enerji de faaliyette olan yedi adet rüzgar enerji santrali ve bu alandaki yatırımları ile öne çıkıyor. Ürün portföyünün tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan Borusan EnBW Enerji’nin 406 MW’lık toplam kurulu gücünün 349 MW’ını rüzgar enerjisi oluşturuyor.

Enerji şirketlerine, enerji projeleri geliştirme, proje yönetimi, mühendislik çözümleri ve enerji portföy yönetimi hizmetleri sunan Özgül Holding de bugüne kadar 10 rüzgar enerji projesinde anahtar teslim çözümler sundu ve proje yönetimi konusunda halen çözümler sunmaya devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler