1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgârdan üretilecek elektrik önceden bilinecek

Rüzgârdan üretilecek elektrik önceden bilinecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'de tüm rüzgar enerji santralleri tek bir merkezden takip edilerek, ertesi gün ve gelecek üç günde ne kadarlık elektrik üretileceği...

Rüzgârdan üretilecek elektrik önceden bilinecek

Enerji Günlüğü - Türkiye'de tüm rüzgar enerji santralleri tek bir merkezden takip edilerek, ertesi gün ve gelecek üç günde ne kadarlık elektrik üretileceği doğruya en yakın şekilde tahmin edilebilecek. Güneş için de benzeri bir sistem kurulacak. 

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nde kurulan Rüzgar Enerjisi İzleme ve Tahmin Merkezi'nin (RİTM) altyapısı güncellenerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla kullanıma açıldı. Buradaki konuşmasında enerji ihtiyacının olabildiğince yerli ve yenilebilir kaynaklardan karşılanması gerektiğini vurgulayan Bakan Taner Yıldız, "Petrol arayacağız, doğal gaz arayacağız, rüzgar, güneş, jeotermal, su kaynaklarımızın enerji üretimindeki payını artıracağız. Bunları olabildiğince büyüteceğiz" dedi.

Enerjide ithal kaynaklara bağımlılığın her geçen gün aşağı çekileceğini ifade eden Taner Yıldız, rüzgar enerjisine yapılan yatırımlarla doğal gaz ithalatının 600 milyon dolar azaldığına dikkati çekti. Yıldız, rüzgarın yalnızca özel söktörün kazanç kapısı olmadığını, kamunun ve dolayısıyla herkesin bundan kazançlı çıktığını söyledi.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin envanter eksikliği olduğunu kaydeden Bakan Taner Yıldız, RİTM Projesi'yle rüzgar santrallerinin üretiminin önceden öngörülebileceğini ve tüketim noktalarının buna göre planlanacağını anlattı. Yıldız, "Güneş için de benzer bir işlem yapılacak. Onu da TÜBİTAK'la beraber yapalım. Yerli kaynaklarımızı kendi insanımızla değerlendirelim" diye konuştu.

72 SAATE KADAR ÜRETİM TAHMİNİ

RİTM projemsşld rüzgar enerjisi santrallerinin Türkiye Elektrik Sistemi'ne verimli bir biçimde geniş ölçekli entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda, geliştirilen rüzgar gücü izleme ve tahmin sistemi Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Tüm rüzgar enerjisi santralleri RİTM'e bağlı olacak ve faaliyetleri buradan izlenecek. Merkez aracılığıyla santrallerin gelecek 48 saatteki üretim tahmini yüksek doğrulukta yapılabilecek. Bu sürenin 72'i saate kadar çıkarılması hedefleniyor. Üretimin önceden tahmini işletmeler ve arz güvenliği açısından önemli katkılar sağlayacak. Rüzgardan üretilecek elektrik önceden bilinecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler