1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. RWE’nin kömür kaynaklı elektrik üretimi azalabilir

RWE’nin kömür kaynaklı elektrik üretimi azalabilir

Enerji Günlüğü - Alman enerji şirketi RWE’nin Hambach Ormanlarındaki linyit ocağını genişletme çalışmalarının ertelenmesiyle buradaki üretim ve...

RWE’nin kömür kaynaklı elektrik üretimi azalabilir

Enerji Günlüğü - Alman enerji şirketi RWE’nin Hambach Ormanlarındaki linyit ocağını genişletme çalışmalarının ertelenmesiyle buradaki üretim ve dolayısıyla Neurath ve Niederaussem Termik Santralleri’nin üretimi düşebilir.

Alman elektrik üretim şirketi RWE'nin Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’ndeki Aachen kenti yakınlarındaki Hambach Ormanları’nda linyit üretimini yüzde 25-38 arası düşürebileceği bildirildi. Der Spiegel dergisi bu kararın mahkemenin bölgede ağaç kesimini ertelemesinden sonra alındığını belirtti. Habere göre maden genişletilmediği takdirde üretim yılda 10-15 milyon ton azalacak. Dolayısıyla Hambach tarafından tedarik edilen Neurath ve Niederaussem Termik Santralleri’nde elektrik üretimi de 9-13 terawattsaat düşebilir. 

İŞTEN ÇIKARMALAR YAPACAK

Öte yandan RWE CEO'su Rolf Martin Schmitz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarihi bir ormana doğru genişlemesi öngörülen Hambach açık ocak kömür madeni için planların mahkemeden onay alamaması sonrasında işten çıkarma yapacaklarını açıkladı. Kaç kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacaklarının henüz netleşmediğini, konuşu sendika ile görüşeceklerini belirten Schmitz, çalışan sayısının gönüllü ayrılma yoluyla azaltılması seçeneğini göz ardı etmediklerini de belirtti. 

Hali hazırda yılda 40 milyon ton üretim yapılan RWE'nin Hambach açık ocak kömür madeninde 4600 kişi çalışıyor.

RWE'nin linyit maden ocağını genişletmek için kesilmesi planlanan 12 bin yıllık Hambach Ormanı’nda çevreciler ağaçlara kurdukları evlerde durumu protesto etmişlerdi. RWE’ye ait linyit madeni için ormanın yüzde 90’ı yok edildi. Çevreciler ise geri kalan yüzde 10’luk kısmı kurtarmak için 5 yıldır ağaçlara kurdukları evlerde yaşıyorlardı. Alman yasalarına göre ağaçlarda canlı olması halinde kesilmeleri yasak.

Eylül ayında alandaki çevrecileri tahliye etmeye çalışan polis ile çevrecileri görüntülemek isteyen bir gazeteci, 20 metre yükseklikteki ağacın üzerindeki barakadan düşerek yaşamını yitirmişti. Bunun üzerine Kuzey Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul, Hambach Ormanı'nda çevrecileri çıkartmak için polis tarafından yapılan operasyonun durdurulduğunu açıklamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler