1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ryzhak: Akkuyu 75 milyar TL’den fazla yatırım getirecek

Ryzhak: Akkuyu 75 milyar TL’den fazla yatırım getirecek

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santrali Proje Geliştirme Şefi Konstantin Ryzhak, Akkuyu NGS’nin Türkiye’ye çekeceği yatırım tutarının 75 milyar...

Ryzhak: Akkuyu 75 milyar TL’den fazla yatırım getirecek

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santrali Proje Geliştirme Şefi Konstantin Ryzhak, Akkuyu NGS’nin Türkiye’ye çekeceği yatırım tutarının 75 milyar TL'yi aşacağını söyledi.

Akkuyu Nükleer Santrali Proje Geliştirme Şefi Konstantin Ryzhak, İstanbul’da düzenlenen 5. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’nda konuştu. Toplam 4800 MW’lik güce sahip olacak Akkuyu’nun Türkiye'deki ilk nükleer güç santrali olduğunu vurgulayan Ryzhak, “Dünya elektrik tüketiminde sağlıklı bir büyüme var ve hala temel tüketimi kömür karşılıyor. Nükleer enerjinin toplam üretimdeki payı 2050'ye kadar yüzde 10-12 olacak. Türkiye tüketimde sürekli büyüyen bir pazara sahip. Bence bunun Türkiye'ye en önemli faydası, Akkuyu NPP ile nükleer kulübün bir parçası olmak” dedi.

Proje ile büyük bir yatırımın söz konusu olacağına işaret eden Ryzhak şunları söyledi:

“Akkuyu’nun getireceği yatırım 75 milyar TL’ yi aşacak. 10 bin işçinin inşaat aşamasında çalışacağı bir projeden bahsediyoruz. 2000 de personel çalışacağını ve bunun Türk uzmanlardan oluşmasını bekliyoruz. Projenin 60 bin yeni istihdam oluşturması söz konusu. İnsaat işlerinin yüzde 90'ı kurulumun yüzde 40'ı ve teçhizatın da yüzde 10’unun Türk firmalar tarafından yapılacağı öngörülüyor. Daha doğal ve yerel bir enerji kaynağının kullanılacağını bunun milli ekonomiye fayda sağlayacağını biliyoruz.”

Akkuyu NGS’nin, Türkiye’deki korbonmonoksit salımının azalmasını da sağlayacağının altını çizen Ryzhak, “Türkiye giderek büyüyen nükleer enerji teçhizat pazarının paydası olacak. Mart ayında bir ruhsat başvurusu yapılacak. Bu ay itibarı ile tüm belgelerin ulaştırılması ve karara bağlanması konusunda elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler