1. HABERLER

  2. PETROL

  3. S.Arabistan ve Rusya petrol üretimini arttıracak

S.Arabistan ve Rusya petrol üretimini arttıracak

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimini Eylül-Aralık döneminde artırmak için anlaşmaya vardığı ve bu konuda ABD'yi bilgilendirdiği...

S.Arabistan ve Rusya petrol üretimini arttıracak

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimini Eylül-Aralık döneminde artırmak için anlaşmaya vardığı ve bu konuda ABD'yi bilgilendirdiği ifade edildi. 

Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Rusya ve Suudi Arabistan, petrol fiyatlarındaki artışı yatıştırmak için üretimi arttırmak konusunda Eylül ayında anlaştılar ve Cezayir'de diğer OPEC üyeleri ile bir araya gelmeden önce bu konuda ABD'ye bilgi verdiler. 

Kaynaklar, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid El-Falih ve Rus meslektaşı Aleksander Novak'ın yaptıkları bir dizi görüşme sonrasında petrol üretimini Eylül-Aralık döneminde artırmayı kararlaştırdıklarını öne sürdürüler. Bir kaynak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın müşterilerin daha fazla petrol talep etmesi halinde üretimi artıracaklarını ABD Enerji Bakanı Rick Perry'ye söylediğini öne sürdü. 

İRAN’DAN TEPKİ GELDİ

Bu duruma İran’dan tepki gecikmedi. İran'ın OPEC temsilcisi Hüseyin Kazmepour Ardebili, Suudi Arabistan ve Rusya'nın OPEC'in üretimin kısılması yönündeki anlaşmasını çiğnediklerini, ancak bu iki ülkenin İran'ın üretiminde bir azalmayı telafi edecek yeterli üretimi yapabilecek durumda olmadıklarını söyledi. Kazempour Ardebili yaptığı açıklamada, ABD'nin yaptırımlarının İran'ın petrol ihracatını sıfırlamasının "imkansız" olduğunu da ifade etti ve ABD Başkanı Trump'ı Tahran ile nükleer anlaşmaya geri dönmeye çağırdı.

Ayrıca Erdebili, Amerikan başkanının İran'ın petrol ihracatını önleme ve bundan dolayı doğacak muhtemel boşluğu doldurmaları için OPEC üyelerine baskı yapmasının kabul edilemez bir açıklama olduğunu belirterek, bunun açık bir şekilde OPEC'in içişlerine müdahale sayıldığını ve OPEC'in Trump'ın bu açıklamaları karşısında sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. Amerikan başkanı Trump, OPEC'in petrol üretim miktarının korunmasına dair karardan dolayı öfkelenmiş ve açık bir şekilde Arabistan ve diğer bazı ülkelerden üretimlerini arttırmalarını istemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler