1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı: Enerjisa halka arzı ile rüyalarım gerçek oldu

Sabancı: Enerjisa halka arzı ile rüyalarım gerçek oldu

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, grup şirketlerinden Enerjisa Enerji’nin halka arzı ile bir rüyasının gerçeğe...

Sabancı: Enerjisa halka arzı ile rüyalarım gerçek oldu

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, grup şirketlerinden Enerjisa Enerji’nin halka arzı ile bir rüyasının gerçeğe dönüştüğünü söyledi. 

Türkiye’nin lider enerji şirketlerinden Enerjisa Enerji’nin halka arzı tamamlandı ve hisseleri ENJSA koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Ak Yatırım’ın liderlik ettiği yüzde 20’lik halka arz sonrası yüzde hisselerin işlem görmeye başlaması nedeniyle Borsa İstanbul’da gong töreni yapıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve E.ON CEO’su Johannes Teyssen, Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler ve Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ katıldı. 

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı törende yaptığı konuşmada, Enerjisa Enerji’nin Sabancı Topluluğu’nun Borsa İstanbul’da işlem gören 13’üncü şirketi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:  

“Bugün hem ülkemiz, hem enerji sektörümüz için hem de Topluluğumuz için tarihi bir gün. Birçok ilki yaşıyoruz. TL bazında Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük özel sektör halka arzı Enerjisa oldu. Elektrik dağıtım ve perakende alanında da ilk halka arza edilen şirketiz. Enerjisa’nın, iyi yönetişim ve başarılı performansı sayesinde geldiği bu nokta, bize gurur veriyor. Biz, Sabancı olarak, enerjinin ülkemiz ve geleceğimiz için önemini ve potansiyelini çok önceden gördük. Enerjisa 22 yıllık bir şirketimizdir. Bu sektöre olan ilgi ve inancımızla 1996’da bu alandaki işlerimizin adını Enerjisa olarak koyduk. 1996’da otoprodüktör olarak çıktığımız yolda, 2005’te enerjiyi ana iş kolumuz olarak belirledik. 2008 ve 2013’teki dağıtım özelleştirmeleri Enerjisa’nın hikâyesindeki önemli kilometre taşlarımız oldu.” 

Enerjisa’nın bugünlere gelişinde inişler, çıkışlar ve zorluklar da yaşadıklarını ifade eden Sabancı, “Ancak, çabalarımız ve kararlılığımızın sonucunda bugün Enerjisa, Türkiye’de öncü ve örnek bir şirket oldu. Türkiye’nin ve enerji sektörünün potansiyeline olan inancımızla, ortağımız E.ON ile birlikte Türkiye enerji sektörünün en büyük yatırımcılarından olduk” diye konuştu. 

VİZYON VE LİDERLİK 

Enerji Bakanlığı’nın vizyonu ve liderliği ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun sektöre yön veren adımlarının, yüksek potansiyele sahip enerji sektörünün doğru yönde gelişimine büyük katkı sağladığını kaydeden Güler Sabancı, “Biz, ülkemizin ve insanımızın her şeyin en iyisine layık olduğu inancıyla çalıştık. Sabancı kalite anlayışını ve müşteri odaklılığını işimizin daima merkezine aldık. Sadece ekonomik boyutuyla değil, insanımızın yaşam kalitesinin ve standartlarının artması açısından da enerji sektöründe yeni bir dönem başlıyor” ifadelerini kullandı. 

BİR RÜYAMIN GERÇEKLEŞMESİ 

Enerjisa’nın 2005-2018 dönemini “uzun bir yolculuktu” diye özetleyen Güler Sabancı, şunları söyledi: 

“Bugün geldiğimiz noktayı ben kendi açımdan, bir rüyanın gerçekleşmesi olarak değerlendiriyorum. Dünyada artan elektrifikasyon ve yeni teknolojilerin getirdiği olanaklarla sektörün potansiyeli çok artmıştır. Dijital ve mobil teknolojiler enerji üretiminden, dağıtımına ve nihai tüketimine birçok alanda hâkim oluyor. Şebekeler, binalar, şehirler ‘akıllı’ hale geliyor. 

İşte biz bugün bu yüksek potansiyelin vadettiği parlak geleceği paylaşıyoruz.” 

HALKA ARZ İLE İLAVE SORUMLULUK 

Enerjisa’nın parlak, dinamik, yeni nesil insan kaynağı, kurumsal yönetim anlayışı ve finansal gücüyle yaratılan bu değere yatırımcılardan beş kat talep geldiğini kaydeden Güler Sabancı şöyle konuştu: 

“Özellikle yerli yatırımcıdan gördüğümüz yüksek talep bizi ayrıca memnun ediyor. Yüzde 15 olarak planlanan yurtiçi tahsis oranımızı, gelen yoğun talebe karşılık verebilmek için yüzde 24’e kadar artırdık. Kendilerine bize duydukları güven için, Enerjisa’nın parlak geleceğine ortak oldukları için teşekkür ediyorum. Bu güven aynı zamanda bize ilave bir sorumluluk getiriyor.” 

ÖRNEK VE ÖNCÜ ŞİRKET OLMANIN YÜKÜ 

Enerjide örnek ve öncü şirket olma sorumluluğunun, Enerjisa Enerji’nin halka arzı ile daha da arttığını kaydeden Sabancı sözlerini şöyle tamamladı: 

“Enerjisa’nın tüm yönetim ekibinin ve çalışanlarının yeni dönemde de bu sorumlulukla çalışmalarını sürdüreceğine inanıyorum. Son olarak, bizi bu güne taşıyan, Türkiye’nin bir numaralı enerji şirketini ortaya çıkaran 10.000’e yakın Enerjisa çalışanına tüm emekleri için yürekten teşekkür ediyorum ve hepsine yolunuz açık olsun diyorum. Ülkemize, sektöre ve Enerjisa’ya hayırlı, uğurlu olsun.” 

Albayrak: Enerjisa başardı, yeni halka arzlar bekliyoruz 

REKOR TALEP GELMİŞTİ 

Blackrock, Fidelity Management &Research, Moon Capital gibi global yatırım şirketlerinin de içerisinde yer aldığı güçlü yabancı ve yerli yatırımcılar tarafından büyük ilgi gören halka arza, 4,8 kat talep geldi. Enerjisa’nın hissedarları E.ON ve Sabancı Holding’in yüzde 20 hissesinin halka arzında, şirketin toplam piyasa değeri 7 milyar 380 milyon TL oldu. Bu piyasa değeri ile Enerjisa Enerji, TL bazında Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük özel sektör halka arzı olarak, tarihi bir rekora imza attı. 

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler