1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı: Türkiye enerji merkezi olabilir

Sabancı: Türkiye enerji merkezi olabilir

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, "Türkiye merkezi bir enerji terminali görevi üstlenebilir. Bunu gerçekleştirebilmek için rekabetçi...

Sabancı: Türkiye enerji merkezi olabilir

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, "Türkiye merkezi bir enerji terminali görevi üstlenebilir. Bunu gerçekleştirebilmek için rekabetçi bir doğalgaz piyasasının oluşturulması çok önemli" dedi.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi tarfafından düzenlenen Uluslararası Enerji Forumu (IICEC) İstanbul Beşiktaş'taki Conrad Otel'de başladı.

Toplantının açılış konuşmalarını Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı.

Güler Sabancı konuşmasında, enerji talebi artan Türkiye'nin zamanında ve yerinde enerji yatırımları yapması gerektiğini söyledi. Artan talebin ancak bu şekilde karşılanabileceğini belirten Sabancı, "Enerji Bakanlığı ve EPDK'nın da başı çekmesiyle Türkiye bu konuda son on yılda çok önemli adımlar attı. İhtiyaç duyulan yatırımların devam ettirilebilmesi için istikrarlı ve güvenli yasal düzenlemelerin bulunduğu bir ortama ihtiyaç var. Bu hem yabancı hem yerli oyuncuların yatırım yapabilmeleri için çok önemli" dedi.

KÜRESEL GÜVENİ ZEDELEMEDEN ADIM ATMALI

Enerji alanında geliştirilecek poltikaların önemine vurgu yapan Sabancı şöyle konuştu:

"Özellikle politika yapıcıların küresel güveni zedelemeyecek şekilde gerekli uyarlama ve düzenlemeleri yapma zorunluluğu var. Bugün global enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileri burada. Onların da bir kararlılıkları var Türkiye enerji sektöründe faaliyetlerine devam ettirme kararlılıkları vra. Bu güvenilir, serbest bir enerji piyasasının oluşturulacağı varsayımına dayanıyor."

YERLİ LİNYİTİ KULLANABİLMELİYİZ

Türkiye'nin yerli kaynaklarını, özellikle de linyit kaynaklarını kullanabilmesinin büyük önem taşıdığını da kaydeden Sabancı, "Daha çeşitlendirilmiş bir enerji arzına ihtiyaç var. Bunun cari açığı azalmasına katkısı olacaktır. Sürdürülebilirlik tedbirleri de ihmal edilmeyecektir. Soma'da yaşanan facia bunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi" diye konuştu.

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Rusya ve Ukrayna geriliminin etkilerine de değinen Sabancı, "Rusya ve Ukrayna'daki gelişmeler bize enerji güvenliğinin önemini bir kez daha gösterdi. Ve Türkiye'nin komşularıyla ve ortaklarıyla birlikte ne kadar önemli olduğunu da... TR'nin global enerji oyununa koyabileceği ciddi katkılar var" dedi.

TR ENERJİ İTERMİNALİ OLABİLİR

Türkie'nin doğalgaz kaynaklarıyla talep merkezlerini birleştiren bir konumda olduğuna işaret eden Sabancı, "Türkiye Merkezi bir terminal görevi üstlenebilir. Bunu gerçekleştirebilmek için rekabetçi bir doğalgaz piyasasının oluşturulması çok önemli. Tıpkı elektrik piyasasında yapıldığı gib ki bunu bence başarabileceğiz. Rekabetçi ve serbest bir doğalgaz piyasasını oluşturabilmemiz için gayretlerimizi artırmalıyız" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler