1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Şah Deniz 2 Türkiye'ye ilk doğal gaz teslimatına başladı

Şah Deniz 2 Türkiye'ye ilk doğal gaz teslimatına başladı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan’ın en büyük doğal gaz sahası olan Şah Deniz 2 Doğal Gaz Sahası’ndan Türkiye'ye ilk doğal gaz teslimatı planlandığı...

Şah Deniz 2 Türkiye'ye ilk doğal gaz teslimatına başladı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan’ın en büyük doğal gaz sahası olan Şah Deniz 2 Doğal Gaz Sahası’ndan Türkiye'ye ilk doğal gaz teslimatı planlandığı gibi 30 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirildi. 

BP, Azerbaycan kamu petrol şirketi SOCAR, TPAO, Petronas, Lukoil, Nico ve SGC'nin oluşturduğu Şah Deniz 2 Konsorsiyumu, Hazar Denizi'ndeki Azerbaycan karasularındaki Şah Deniz 2 platformundan Türkiye'ye ticari doğal gaz teslimatının başladığını açıkladı. 

Açıklamada Şah Deniz 2 projesinin program ve bütçesi dahilinde güvenli teslimata 30 Haziran 2018'de planlandığı gibi yapıldığı belirtildi. SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev "TANAP aracılığı ile ilk ticari doğal gazın teslimatı Güney Doğal Gaz Korridoru'nun realizasyonunda önemli bir köşe taşını işaret ediyor. Bu mega ölçekli projenin kompleks olmasına rağmen koordine ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'de segmentleri başlamasını yönettik" dedi. 

Şah Deniz 2 sahasından yılda 16 milyar metreküp gaz üretilmesi ve bu gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye’ye, 10 milyar metreküpünün de 2019'da Türkiye üzerinden transit geçerek Avrupa pazarlarına satılması planlanıyor. BP, Şah Deniz 2 Doğalgaz Projesinde, yedi farklı şirketten oluşan bir konsorsiyumun %28,8 ortağı ve sahanın ana işletmecisi konumunda. BP, Şah Deniz Faz 2 gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınacağı TANAP Boru Hattı Projesinde %12, TAP Boru Hattı Projesinde ise %20’lik bir paya sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler