1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Salgın Petkim’i durduramadı üretimi arttı

Salgın Petkim’i durduramadı üretimi arttı

Petkim AŞ, yılın ilk çeyreğinde virüs salgınına rağmen üretimini yüzde 2 artırarak 802 bin tona yükseltti. Şirket tüm sektörlerin ağır daire aldığı bu süreçten sadece yüzde 2’lik ciro kaybıyla çıkmayı başardı.

Salgın Petkim’i durduramadı üretimi arttı

Enerji Günlüğü - Petkim AŞ, yılın ilk çeyreğinde virüs salgınına rağmen üretimini yüzde 2 artırarak 802 bin tona yükseltti. Şirket tüm sektörlerin ağır daire aldığı bu süreçten sadece yüzde 2’lik ciro kaybıyla çıkmayı başardı. 

SOCAR Türkiye’den yapılan açıklamada, SOCAR Grubu’nun Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olduğu vurgulandı. SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petkim’in yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınına bağlı olarak global çapta yaşanan talep daralmasına rağmen yılın ilk çeyreğinde başarılı finansal sonuçlara imza attığı ifade edildi. Açıklamada yer alan bilgilere göre Petkim, STAR Rafineri ile sağlanan sinerji sayesinde 2020 yılının ilk üç aylık döneminde üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 2 artırarak 788 bin tondan 802 bin tona çıkardı. Petkim’in toplam satış hasılatı ise geçen yılın aynı döneminin yüzde 2 altında, 2,8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. 

ESAS FAALİYET KÂRI 132,8 MİLYON TL 
Petkim, petrokimya sektöründeki bazı ürün türlerinde yaşanan talep daralması, kurdaki hareketlilik ve ürün fiyatlarındaki düşüş gibi olumsuz gelişmelere karşın 132,8 mliyon liralık esas faaliyet kârı elde etti. Şirketin net kârlılık rakamı ise -9,78 milyon TL olarak açıklandı. 

GÜÇLÜ NAKİT POZİSYONU
SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, yılın ilk çeyreğindeki toplam satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 düşüş gösterse de tüm sektörlerin içinde bulunduğu zorlu süreç düşünüldüğünde bunun aslında önemli bir başarı olduğunu söyledi. Mammadov, kurdaki volatiliteye, piyasalardaki daralmaya ve Covid-19 etkisine rağmen satış hasılatında geçen yıla çok yakın bir rakamı yakalamak bu açıdan önemli. İlk çeyrekte bilançomuzda toplam varlıklarımızı artırırken kısa vadeli yükümlülüklerimizi 682 milyon TL azaltarak uzun vadeli yükümlülüklere dönüştürdük ve güçlü nakit pozisyonumuzu korumayı başardık” diye konuştu.

STAR RAFİNERİ, PETKİM’E GÜÇ KATTI
Petkim’in finansal sonuçlarında, STAR Rafineri ile entegresyonun önemli bir rol oynadığını da ifade eden Mammadov şunları ifade etti, “Dünya genelinde yaşanan kısıtlamalar ile pek çok şirket hammadde sıkıntısı yaşarken biz ihtiyacımız olan naftayı STAR Rafineri’den, sorunsuz ve yüksek kalitede temin ediyoruz” dedi. Mammadov, Türkiye’nin iki büyük devinin birbirine entegre bir yapıda faaliyet göstermesinin ne kadar etkili olduğunu Covid-19 salgını sırasında daha iyi gördük ve bunun avantajını yakaladık. Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim, her zaman olduğu gibi bu süreçte de güçlü yapısını korudu.”

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler