1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Samsun Doğalgaz Santrali`ne Siemens SGT5-8000H türbin

Samsun Doğalgaz Santrali`ne Siemens SGT5-8000H türbin

Enerji Günlüğü - Cengiz Enerji'nin kuracağı 600 MW'lik Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali'nde, Siemens'in verimlilik konusunda iddialı, Endüstri Inovasyon...

Samsun Doğalgaz Santrali`ne Siemens SGT5-8000H türbin

Enerji Günlüğü - Cengiz Enerji'nin kuracağı 600 MW'lik Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali'nde, Siemens'in verimlilik konusunda iddialı, Endüstri Inovasyon Ödülü" sahibi SGT5-8000H türbini kullanılacak.

12 farklı şirketle inşaat, enerji ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren Cengiz Holding, Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait 600 Megawatt’lık Samsun Doğal Gaz Kombine Enerji Çevrim Santrali için enerji teknolojileri devi Siemens’le bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Siemens’in, yüzde 61’e varan verimlilikle dünya rekoru kıran ve bu alanda ‘Endüstri Inovasyon Ödülü’ alan çevre dostu SGT5-8000H türbini Türkiye’de ilk defa Samsun Doğalgaz Kombine Enerji Çevrim Santrali’nde kullanılacak.

Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali'nin 2015 yılı başında tamamlanması planlanıyor. Santrali kuran Cengiz Enerji'nin Türkiye’nin farklı bölgelerinde termik ve hidroelektrik enerji santrali yatırımları bulunuyor. Şirket Samsun bölgesinin doğalgaz dağıtımını da yürütüyor.

GELİS: SGT5-8000H İLK KEZ TÜRKİYE'DE

Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, "Yenilenebilir enerji yatırımlarında ilk başvurulan şirketlerden biri olan Siemens, küresel ölçekte sahip olduğu tecrübeyi, Türk yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamada kullanıyor. Cengiz Enerji ile yaptığımız anlaşma, en yüksek verimlilik sınıfındaki gaz türbiniyle fark yaratan elektrik santralimizi Türkiye’ye taşıyor. Dünya rekoruna sahip H sınıfı yüksek verimli türbinimizin Türkiye’de ilk kurulumunu gerçekleştiriyor olmaktan ve bu projede Cengiz Enerji ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

16 YILLIK SERVİS ANLAŞMASI

Siemens, garanti dönemi ve sonrası olmak üzere toplam 16 yılı kapsayan uzun dönemli servis anlaşmasıyla da Cengiz Enerji’ye destek verecek. Bakım anlaşması, planlı bakımlar, yedek parça temini ve parça yenilemelerini kapsıyor.

Cengiz Enerji’nin yeni kombine çevrim santralinde SGT5-8000H gaz türbini ile birlikte yine Siemens’in SST5-5000 buhar türbini ile bir adet SGen5-3000W jeneratör ve SPPA-T3000 kontrol sistemi de kullanılacak. Soğutma sistemi olarak tek geçişli (Once Through) deniz suyu soğutma sisteminin kullanılacağı santralde, montaj ve devreye alma çalışmalarının beklenen sürenin de altında tamamlanarak tesisin ticari işletmeye alınması amaçlanıyor.

30 DAKİKADA 500 MW, ŞEBEKEDE

Siemens’in Samsum Doğalgaz Çevrim Santrali'ndekullanılan H sınıfı türbini, Almanya Irsching 4 Enerji Santrali’nde yalnızca 30 dakikada 500 MW’tan fazla gücü şebekeye verebilmesiyle dikkat çekmişti. Aynı projede, dakikada 35 MW gücü istikrarlı bir şekilde sağlayabilen SGT5-8000H gaz türbini, daha fazla ya da daha az güç talebine hızlı tepki verebilme yetenekleriyle Avrupa ve Amerika’da da pek çok yatırımcının ihtiyaç duydukları esnek işletme ihtiyaçlarını karşılama iddiası taşıyor.

BUGÜNE KADAR 20 ADET SATILDI

Siemens yetkililerinin açıklamalarına göre H sınıfı SGT5-8000H türbinleri dünyada 20 adet satıldı. Bu türbinler, dünya genelinde kullanılan ve doğal gazla çalışan ortalama santrallere göre kombine çevrim santralinin kilowatt-saat (kWh) başına yaklaşık üçte bir oranında daha az yakıt tüketmesini sağlıyor. Yakıt masraflarında sağlanan tasarrufun yanı sıra Siemens teknolojisi, CO2 emisyonunu da kayda değer oranda azaltarak, sürdürülebilir güç tedariği ve iklim değişikliğine karşı korumaya katkıda bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler