1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sanayide enerjiden 65 milyar TL tasarruf

Sanayide enerjiden 65 milyar TL tasarruf

Enerji Günlüğü - Türkiye'de 10 yılda 105 milyar TL'lik enerji tasarrufu öngörülürken, bunun 40 milyar TL'si kadınların desteğiyle evlerde, 65 milyar...

Sanayide enerjiden 65 milyar TL tasarruf

Enerji Günlüğü - Türkiye'de 10 yılda 105 milyar TL'lik enerji tasarrufu öngörülürken, bunun 40 milyar TL'si kadınların desteğiyle evlerde, 65 milyar TL'si ise sanayide gerçekleşecek.

Enerjiyi bilinçli şekilde tüketerek tasarruf sağlamayı amaçlayan Enerji Verimliliği Derneği’nin son durağı Gaziantep oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleşen Enerji Hanım seminerlerinin 20’ncisine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da konuk oldu. Işık, Türkiye’nin kullandığı enerjinin yüzde 73’ünü ithal ettiğini hatırlatarak, “Evlerde kullanılan enerji, kadınlarımızın tasarruf tedbirleriyle önemli ölçüde azalacak. Dışarıya ödediğimiz döviz de böylece düşecek” diye konuştu.

TASARRUFLA YILDA 1000 OKUL BEDAVAYA GELİYOR

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emir Eren enerji verimliliği projesinin önce kadınların desteğiyle evlerde başlatıldığını, ardından sanayi kuruluşlarıyla devam ettiğini belirtti. Eren, “Projemizle OSB’lerde verimlilik artışı çalışmaları başlatacağız. Hedefimiz hanelerde bir yılda 4 milyar TL tasarruf etmek. Bu rakamla 200 tam teşekküllü hastane ve 1000 adet okul yapılması mümkün” dedi. Sanayide yapılacak enerji tasarrufu ile de 10 yılda 65 milyar TL’lik, aynı sürede evlerde ise 40 milyar TL’lik bir tasarrufun gerçekleşmesi öngörülüyor.

FIRININIZIN KAPAĞINI SIK SIK AÇIP KAPATMAYIN

Toplantıda sahne alan ve konuklara seslenen Enerji Hanım da evde kadınların enerjide nasıl tasarruf sağlayacaklarını şöyle anlattı: "Fırının kapağını sık sık açıp kapatmayın. Çamaşır makinesini tam doldurmadan çalıştırmayın. Bulaşıkları elde yıkamayın, makinede yıkayın. Buzdolabının buzluk ve soğutma bölümü sıcaklıklarını doğru ayarlayın. Yemekleri sıcak vaziyette iken buzdolabına koymayın. Buzdolabının kapağını sık sık açıp kapatmayın. TV’yi düğmesinden de kapatın. Ütüleme işleminiz bitmeden 5 dakika önce fişi çekin. Mevcut sıcaklık yetecektir. Kullanmadığınız lambaları söndürün." 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler