1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Şanlıurfa’da Suriyeli mülteciler atık tesisi projesini değiştirdi

Şanlıurfa’da Suriyeli mülteciler atık tesisi projesini değiştirdi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Ceylanpınar İlçesinde entegre katı atık tesisi kuracak. Tesis, 2043 yılında mevcut koşullara göre yenilenecek.

Şanlıurfa’da Suriyeli mülteciler atık tesisi projesini değiştirdi

Enerji Günlüğü - Şanlıurfa’da kurulacak olan entegre atık tesisi Suriyeli mülteci sayısında yaşanan artış nedeniyle revize edildi.

Çevre Kanunu ile büyükşehir belediyeleri ve belediyelere verilen evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek yükümlüğü kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şanlıurfa İli, Ceylanpınar İlçesinde entegre katı atık tesisi kurulması planlanıyor. Viranşehir-Ceylanpınar Entegre Katı Atık Tesisi projesinin değeri yaklaşık 88 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

MÜLTECİ NÜFUS ARTIŞI NEDENİYLE PROJE REVİZE EDİLDİ

Ceylanpınar ilçesinde 20.000 kişi kapasiteli bir adet ve Viranşehir ilçesinde 15.000 kişi kapasiteli bir adet olmak üzere toplam 35.000 Suriyeli mülteci bu kamp alanlarına yerleştirildi. Bu nedenle atık miktarlarında meydana gelecek artışlardan dolayı, AB Türkiye Delegasyonu tarafından 2017 yılında, Viranşehir-Ceylanpınar Entegre Katı Atık Tesisi, iki adet Aktarma İstasyonu ile Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde bulunan iki adet vahşi depolama sahasının tamamen kapatılması için hazırlanan Proje revize edildi. 

HEDEF YILI 2043

Türkiye’deki Sığınmacılar Fonu (“FRIT II”) kapsamında değerlendirilen proje için hedef yılı, satın alma ve inşaat dönemleri de dahil olmak üzere 2024’ten itibaren 19 yıl olarak belirlendi ve 2043 yılı olarak kararlaştırıldı. Mekanik Ayırma ve Kompost Tesisi Ekipmanları 2043 yılındaki atık projeksiyonuna göre seçilecek, 2043 yılında mevcut koşullara göre yenilenecek. 

BİYOKÜTLE TESİSİNİN KAPASİTESİ 39 MW

Tesise hedef yıl olan 2043 yılında ortaya çıkacak toplam atık miktarı 228.185,93 ton/yıl; mekanik ayırma tesisine ulaşacak toplam atık miktarı 126.243,86 ton/yıl olacak. Kompost tesisinin kapasitesi yılda 77 bin 583 ton iken elektrik üretim tesisinin kapasitesi de 39,06 MW olacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler