1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sao Tome ile işbirliği anlaşması onaylandı

Sao Tome ile işbirliği anlaşması onaylandı

Türkiye, Sao Tome ve Prinsipe Cumhuriyeti ile imzalanan ekonomik iş birliği anlaşmasını onayladı.

Sao Tome ile işbirliği anlaşması onaylandı

Enerji Günlüğü - Türkiye, Batı Afrika’daki ada devleti Sao Tome ve Prinsipe Cumhuriyeti ile imzalanan ekonomik iş birliği anlaşmasını onayladı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sao Tome ve Prinsipe Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması, 6286 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla onaylandı. 

Batı Afrika’da Gine Körfezi açıklarında küçük bir ada devleti olan Sao Tome ile Türkiye sanayi, teknoloji, balıkçılık, tarım ve hayvancılık, ticaret, mineral kaynaklar ve enerji alanlarında işbirliği yapacaklar ve birbirlerine “en çok kayırılan ülke” statüsü tanıyacaklar. 

İki ülke yetkililerinin oluşturacağı karma ekonomik komisyon; anlaşma kapsamındaki alanlarda işbirliği imkanlarını, ikili ticareti ve iki ülke arasında bilgi ve deneyim aktarımını geliştirmek için çalışacak.

AFRİKA'NIN EN STABİL EKONOMİSİ

Portekiz sömürgesi iken 1975’te bağımsızlığını kazanan Sao Tome ve Prinsipe, bağımsız olduğundan bu yana Afrika’da ekonomisi en stabil ve en demokratik ülke olarak biliniyor.

210.000 nüfuslu ülkede küçük ölçekli yenilenebilir enerji tesisleri giderek yaygınlaşıyor. 2001 yılında Sao Tome, Nijerya ile deniz sahalarında; elde edilecek gelirin %40’ı Sao Tome’ye, %60’ı ise Nijerya’ya ait olacak şekilde ortaklaşa petrol aramak üzere anlaştılar.

PETROL VE DOĞALGAZ ARAYIŞI

2003’te ise Nijerya-Sao Tome ortak geliştirme bölgesi, uluslararası petrol şirketlerinden teklifler almaya başladı. ChevronTexaco, ExxonMobil ve Norveçli Equity Energy’nin; hem petrol hem de doğalgaz olarak önemli rezervler barındırdığı bilinen Sao Tome açıklarında çalışmalar yaptığı biliniyor. Ancak bugüne kadar dikkate değer bir keşif yapılmadı.

Sao Tome ve Prinsipe enerji alanında Nijerya dışında; Sao Tome’nin ana petrol ve doğalgaz tedarikçisi Angola ile de yakın ilişkilere sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler