1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Saray Geri Dönüşüm, Ankara’da piroliz tesisi kuracak

Saray Geri Dönüşüm, Ankara’da piroliz tesisi kuracak

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde kurulacak 2 MW kurulu gücündeki elektrik santralinde yılda 6 bin ton atık lastikten elektrik üretilecek.

Saray Geri Dönüşüm, Ankara’da piroliz tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Saray Geri Dönüşüm, Ankara’daki tesisine ilave proliz tesisi kuracak. Tesiste yılda 6 bin ton atık lastik işlenerek elde edilen piroliz yağından elektrik üretilecek. 

Saray Geri Dönüşüm ve Entegre Tesisleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından Ankara İli, Kahramankazan İlçesi, Saray Mahallesi sınırları içinde Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi kurulması planlanıyor. 

7 milyon lira değerindeki proje ile ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel, ısı ve elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek. Ayrıca tesiste, Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) geri kazanımından elde edilecek piroliz yağı ile 2 MW gücünde elektrik üretilecek. 

TESİSİN İŞLEYİŞİ

Tesiste ilk etapta lastik bünyesinde bulunan çelik tel kurulacak ön hazırlık ünitesinde lastikten ayrılacak. Çelik teli ayrılmış vaziyetteki lastik sürekli prosesle çalışacak olan geri dönüşüm ünitesine beslenecek. Burada ömrünü tamamlamış lastik bant konveyör vasıtasıyla parçalama ünitesine iletilecek. Daha sonrasında parçalanmış lastik 20,4 ton/gün kapasiteli dizayn edilecek piroliz reaktörlerine beslenecek. Tesiste piroliz reaksiyonu sürekli bir şekilde devam edecek. 

Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğunlaştırma ünitesine iletilecek olup burada yoğunlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğunlaştırma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturulamayan gaz salımı söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici ön depolama tanklarına alınacak olup doğrudan jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler