1. HABERLER

  2. Sarı: Akıllı şehrin temel felsefesi çevreyi korumaktır

Sarı: Akıllı şehrin temel felsefesi çevreyi korumaktır

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, akıllı şehrin temel felsefesinin teknolojiden daha çok çevreyi korumak olduğunu söyledi.Haliç...

Sarı: Akıllı şehrin temel felsefesi çevreyi korumaktır

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, akıllı şehrin temel felsefesinin teknolojiden daha çok çevreyi korumak olduğunu söyledi.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki "4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı"nın (ICSG Istanbul 2016) açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, akıllı şebeke ve akıllı sistemlerin geleceğin cevheri olduğunu belirterek, Akıllı şehrin temel felsefesinin teknolojiden daha çok çevreyi korumak olduğunu söyledi.

Üretimden, tüketiciye kadar bütün şebekelerin uzaktan ve izlenebilir hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, bunun için de akıllı şebekeye geçişin zorunlu olduğunu dile getirdi.

Sarı, "Akıllı şehirler, genellikle teknoloji bağlamında değerlendiriliyor. Akıllı şehrin temel felsefesi, çevreyi korumaktır. Akıllı şehir, 'çevre dostu yapılar' anlamına gelir. Bu şehirleri hayata geçirmek ise güçlü bir siyasi irade gerektirir." ifadesini kullandı.

Hedeflerinin, 2023'e giden yolda, şehirlerimizdeki hayatı, çevre duyarlılığı esasıyla daha da kolaylaştırmak olduğunu kaydeden Sarı,  Türkiye'nin 81 vilayetinin şehirleşme sorunlarını çözmenin mücadelesini verdiklerini söyledi. 

AKILLI ŞEHİRLER İÇİN YASAL ALTYAPI TAMAMLANDI

Akıllı şehirler konusunda standartların belirlenmesine yönelik yasal altyapıyı oluşturduklarını ifade eden Sarı şöyle devam etti:

"İhtiyaç duyulan stratejileri, uygulama planlarını ve uygulama esaslarını belirliyoruz. İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, 2023 Yılı Atık Su Arıtımı Eylem Planı, Bütünleşik Kentsel Gelişim Stratejisi, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşim Alanlarının Temel Değerlendirme Kılavuzu, tamamladığımız çalışmalardan sadece bir kısmı. Yani, akıllı şehirlerin Türkiye'de uygulanması için tüm mevzuat altyapısını tamamlanmıştır. Artık sektörlerimizin temsilcileri, devlet desteği ile çok daha başarılı işler gerçekleştirme fırsatı yakalayabilecekler." dedi. 

Sarı ayrıca, atık yönetimi, çevre izleme sistemleri ve kirlilik yönetimiyle ilgili projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler