1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Şarj istasyonlarını tarif eden teknik şartname yürürlükte

Şarj istasyonlarını tarif eden teknik şartname yürürlükte

Elektrikli taşıt şarj istasyonlarının teknik altyapı ve donanımı hakkındaki zorunlulukları düzenleyen şartname yayınlandı.

Şarj istasyonlarını tarif eden teknik şartname yürürlükte

Enerji Günlüğü - Elektrikli araç şarj istasyonu şartnamesi yayınlandı. Şartname, şarj istasyonlarıyla ilgili teknik altyapı ve donanım hakkındaki zorunlulukları düzenliyor. 

Yapı İşleri İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamelerine Dair Tebliğ’de (Tebliğ No: Yfk-2007/1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tebliğ uyarınca Yapı İşleri İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamelerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: YFK-2007/1)’in ekinde yer alan IV-Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamesi’ne Elektrikli Taşıt Şarj Sistemi Tesisatı Genel Teknik Şartnamesi eklendi. 

Şartname, elektrikli taşıtları şarj etmek için beyan frekansı 50Hz veya 60 Hz, beyan besleme gerilimi 1.000Va.a.’ya kadar veya 1.500Vd.a.’ya kadar olan kablolu (iletken), kablosuz şarj sistemlerinin şebekeye bağlanmasını sağlayan alçak gerilim elektrik tesisatının; tasarımı, kurulması, devreye alınması ve doğrulanmasıyla ilgili gereklilikleri, bakımı ve konum seçimini kapsıyor. 

Şartnamede elektrikli taşıtların şarj istasyonlarının tasarımı, kurulumu, devreye alınma süreçleri, doğrulanmaları ve bakımlarıyla ilgili standartları de belirliyor. Şartname ayrıca akaryakıt, CNG, LNG ve LPG ikmal istasyonlarına tesis edilecek olan şarj ünitelerini de düzenliyor. 

Elektrikli taşıt şarj istasyonlarının konum seçimi, güvenlik şartları, topraklama, şarj ünitesi ortamı, kontrol düzeni, erişilebilirlik, maksimum talep ve alınması gereken önlemler de şartnamede düzenlenen başlıklar arasında yer alıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler