1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Şarköy Doğalgaz Kombine Çevrim Termik Santrali`ne inceleme

Şarköy Doğalgaz Kombine Çevrim Termik Santrali`ne inceleme

Enerji Günlüğü - Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Kızılcaterziköy’de, Sarp Elektrik’in kurmak istediği Doğalgaz Kombine Çevrim Termik Santrali’nde...

Şarköy Doğalgaz Kombine Çevrim Termik Santrali`ne inceleme

Enerji Günlüğü - Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Kızılcaterziköy’de, Sarp Elektrik’in kurmak istediği Doğalgaz Kombine Çevrim Termik Santrali’nde incelemeler yapıldı.

Şarköy Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği tarafından santrale yönelik verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olumlu kararının iptali için dava açılması ardından, ilgili ikinci bilirkişi heyeti, mahkeme heyeti ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu.

ŞİRKET BİLİRKİŞİ HEYETİ RAPORUNA İTİRAZ ETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davayla ilgili Bilirkişi Heyeti hazırladığı raporda, ÇED raporunun, olumlu kararının iptal edilmesini ve kıyıdan 1,5-2 metre daha kuzeye çekilecek şekilde yeniden hazırlanması gerektiğini belirtmişti.

Şirketin rapora itiraz etmesi üzerine, ikinci bilirkişi heyeti, mahkeme heyeti ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu.

Tekirdağ İdare Mahkemesi Hakimi Abdurrahim Ay, bir önceki bilirkişi raporunun yeterli olmadığını ifade ederek “Biz, burada yapılacak santralin alınacak önlemlerle, çevreye olumsuz etkileri giderilebilecek mi ona bakacağız” dedi.

BÖLGE HALKI SANTRAL İSTEMİYOR

Çevre Derneği Başkanı Hakan Sadunoğlu şunları söyledi;

“Birinci derece sit alanı olan, önümüzdeki 30 yıl içinde deprem ve tsunami riski bulunduğu bilim insanlarınca açıklanmış bir bölgeye, böyle büyük bir yatırım yapılması gözden kaçmış olamaz. Santralin soğutulması için saatte 60 bin m3 su çekilecek. Deniz suyunda ortalama 3 derece ısınma söz konusu olacak. Bir derece bile denizin ısınması, içindeki canlıları olumsuz olarak etkiliyor.

Bölge tarım, turizm ve hayvancılıkla geçinirken, bölge halkının kabul etmediği bu yatırımın yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bölge halkı hiçbir şekilde termik santral istemiyor. Santral kurulmak istenilen sahaya yakın binden fazla yerleşim alanı var. Santralden çıkacak asit yağmurları doğayı etkileyecek.”

“ÇEVREYE ZARAR VERME DURUMUMUZ YOK”

Sarp Elektrik A.Ş. Şirket Yetkilisi Fatih Mehmet Cavlı, arazilerinin 100 metre aşağısından geçen Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattından gazı alacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Bizim yatırımımız çok daha modern ve depolamamız olmaması nedeniyle etrafa bir zarar verme gibi bir durumumuz yok. Bu bölgeye böyle bir santral kurulmasını istiyorlar. EPDK ona göre bize lisans veriyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler