1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Sayıştay: Başkentgaz ucuza satıldı

Sayıştay: Başkentgaz ucuza satıldı

Enerji Günlüğü - Sayıştay, 2013 başlarında özelleştirilen Başkentgaz’ın düşük bir fiyata satıldığı tespitini yaptı.Sayıştay 2013 yılının...

Sayıştay: Başkentgaz ucuza satıldı

Enerji Günlüğü - Sayıştay, 2013 başlarında özelleştirilen Başkentgaz’ın düşük bir fiyata satıldığı tespitini yaptı.

Sayıştay 2013 yılının ilk 5 aylık dönemine ilişkin hazırladığı raporunda, 25 Ocak 2013 tarihinde yapılan ihale ile Torunlar Gıda’ya 1 milyar 162 milyon dolara satılan Başkentgaz’ın düşük bir fiyata satıldığı tespitini yaptı. Sayıştay özelleştirmenin neden düşük kaldığını tek tek sıraladı.

Daha sonra iptal edilen 2011 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihalelerde Başkentgaz’a toplam 1 milyar 521 milyon dolar teklif gelmişti.Torunlar Gıda’nın aldığı ihale iki yıl önce yapılan ihaleye göre 359 milyon dolar daha az bedelle sonuçlanmıştı.

BOTAŞ’TAN DEVİRLER DİKKATE ALINMADI

İlk olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın blok satış sırasında BOTAŞ’tan devirlerin dikkate alınmadığını ortaya koydu. Sayıştay, “Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin, Ankara Belediyesi mücavir alan sınırları içinde 30 yıl süreyle sahip olduğu doğalgaz dağıtım lisansının geçerli olduğu hinterlant da Ankara’nın merkez ilçeleri dışındaki tüm ilçelerini kapsayacak şekilde genişlemiştir. Bu düzenleme ile alıcı şirket gerek konut abone sayısındaki artış, gerekse ilçelerde bulunan sanayinin gaz talebi nedeniyle önemli bir gelir avantajı elde etmiştir” tespitini yaptı.

BAŞBAKAN HESABI SORULACAK DEMİŞTİ

1 Şubat 2013’te Teke Tek programına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkent Doğalgaz ihalesini eleştirmişti. Erdoğan, “Başkentgaz’da da mesela biz 1.5 yakalamışız ama şimdi yeni gelen 1.100’le geliyor. 1.5 yakaladığın yerde 1.100 verilirse, bunun hesabı sorulmaz mı” demişti.

Önceki ve Sonraki Haberler