1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sayıştay’tan TEDAŞ’a borç incelemesi

Sayıştay’tan TEDAŞ’a borç incelemesi

Enerji Günlüğü - Sayıştay, Fırat ve Meram elektrik dağıtım şirketlerinin devir öncesi ve sonrası hesaplarının incelenerek soruşturulmasını istedi....

Sayıştay’tan TEDAŞ’a borç incelemesi

Enerji Günlüğü - Sayıştay, Fırat ve Meram elektrik dağıtım şirketlerinin devir öncesi ve sonrası hesaplarının incelenerek soruşturulmasını istedi. Özelleştirilen 10 dağıtım şirketinin, kasalarında unutulan paralar ile alacakları ve stoklarıyla birlikte satıldığı, borçlarının ise TEDAŞ'a devredildiği iddia edilmişti.

Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre, iddiaları değerlendiren Sayıştay, Meram ve Fırat Elektrik Dağıtım şirketlerinin banka hesaplarının devirden önce düşük gösterildiği, devirden hemen sonra ise paraya milyonlarca lira eklendiğini iddialarının incelenmesini ve soruşturulmasını istedi. Sayıştay ayrıca, özel sektöre devredilen Başkent, Sakarya, Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Yeşilırmak ve Trakya Dağıtım Şirketlerinin devir anındaki kasa ve bankalardaki değerleri ve kurumun zararının tespitinin de, TEDAŞ tarafından bir an önce yaptırılmasını istedi.

14 MİLYONU 4 MİLYON OLARAK BİLDİRMİŞLER

Meram ve Fırat elektrik dağıtım şirketlerine ilişkin 2009 ve 2010 yılı denetimleri anımsatılan raporda, Meram Elektrik Dağıtım AŞ’nin, devir işlemlerinin yürütüldüğü dönem içerisinde özellikle devre esas olan 30.09.2009 tarihinde banka hesaplarında (yoldaki paralar dahil) 14 milyon 885 bin 242 TL bulunduğu halde, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne 4 milyon 435 bin 574 TL olarak bildirildiği belirtildi. Raporda, devir bilançosundan sonra 12 gün içerisinde bankadaki para tutarının 30 milyon 280 bin 29 TL’ye çıktığı anlatılırken para hareketlerinin TEDAŞ Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca incelenmesi ve soruşturulması istendi.

Habere göre, aynı şekilde Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş’nin, devir işlemlerinin yürütüldüğü dönem içerisinde özellikle devire esas olan 30.11.2010 tarihinde hazır değerlerde (yoldaki paralar dahil) 15 milyon 156 bin 593 TL bulunduğu halde, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne serbest ve repodaki paranın 7 milyon 3 bin TL olarak bildirildiği, oysa o tarihte bankadaki serbest ve repodaki para miktarının 9 milyon 776 bin 577 TL olduğu, ayrıca hesap kesimine esas alınan bilançosundan sonra 3 gün içerisinde bankadaki para tutarının 14 milyon 105 bin 608 TL’ye çıktığına işaret edildi. Raporda bu şirketin devir öncesi para hareketlerinin de incelenmesi ve soruşturulması istendi.

Önceki ve Sonraki Haberler