1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SEDAŞ: Elektrik sayacının mührünü bozmak büyük suç

SEDAŞ: Elektrik sayacının mührünü bozmak büyük suç

Enerji Günlüğü - SEDAŞ Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ, elektrik sayaçlarındaki mühürleri bozanlara üç yıldan başlayan hapis cezaları verildiğini...

SEDAŞ: Elektrik sayacının mührünü bozmak büyük suç

Enerji Günlüğü - SEDAŞ Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ, elektrik sayaçlarındaki mühürleri bozanlara üç yıldan başlayan hapis cezaları verildiğini hatırlattı. 

SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, Şirket'in kaçak elektrikle mücadeleyi tüm hızıyla devam ettirdiğini belirtti. Sayaçların üzerinde Bakanlık ve Dağıtım Şirketine ait mühürler olduğunu belirten Güven, sayacın alt kısmında kullanılan klemens bağlantı kapağına ait mühüre, dağıtım şirketinin yetkili personeli dışında hiç kimse tarafından müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı.

EMO İLE İŞBİRLİĞİ

Sayaçlara müdahale edillmemesi konusunda müşterilerin bilgilendirilmesi amacıyla hem Elektrikçiler Odaları hem de Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ile işbirliği yapacaklarını belirten Güven şöyle konuştu:

"Müşterilerimizin hukuki yaptırımlarla karşılaşmamaları için mühür bozma konusunda bilgili ve bilinçli olmalarını, sayaç mühürlerinin korunması konusunda çok duyarlı olmalarını istiyoruz. Çünkü, Ceza Hukukunda, yapılan bir fiilin suç olduğunu bilmemek mazeret olarak kabul edilmemektedir."

TCK’YA GÖRE SUÇ

Bekir Sami Güven, yükümlülüklerini yerine getirmeden elektrik dağıtım şirketinin mevzuata uygun olarak kestiği ve mühürlediği elektrik sayacının mühürünü bozarak, kendisi açan veya başkasına açtırarak kullanan aboneler hakkında, TCK 203. Maddesine göre ‘Mühür Bozma’ suçu kapsamında işlem yapıldığını hatırlattı. Güven, borcunu ödemeden ya da abone olmadan mühür kopararak elektrik kullanılmasında kaçak elektrik kullanım hükümlerinin uygulandığını da vurgularken, "Ekiplerimizce, kaçak elektrik tutanağı düzenleniyor, bu tutanaklar Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor. Hiçbir kurum veya kuruluşun sattığı mal,bu malın miktarını ölçecek olan sayacın mührü kopartılarak, hem yasa gereği, hemde etik kurallar gereği izinsiz ve bedeli ödenmeden kullanılamaz. Kaçak elektrikle mücadele etmek en önemli görevimizdir" diye kouştu.

KANUN'DAKİ DÜZENLEME

Türk Ceza Kanunu'nun 203’ncü Maddesinde Mühür fekki (bozma) cezası tanımı şöyle düzenleniyor:

"Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır."

Önceki ve Sonraki Haberler