1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Şehristani: Türkiye’ye petrol ihracında ortak karar yok

Şehristani: Türkiye’ye petrol ihracında ortak karar yok

Enerji Günlüğü - Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) petrol ihraç edilmesi ve çıkarılmasına...

Şehristani: Türkiye’ye petrol ihracında ortak karar yok

Enerji Günlüğü - Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) petrol ihraç edilmesi ve çıkarılmasına ilişkin milli bir karara varamadıklarını belirtti.

Irak Ekonomi Reformu Enstitüsü tarafından düzenlenen "Irak Petrol Endüstrisinde son 10 Yıldaki Zorluklar ve Başarılar" sempozyumunda konuşan Şehristani, IKBY'de petrol çıkarılması ve ihracına ilişkin milli bir karara ulaşamadıklarını, Irak Petrol Bakanlığı'na, petrol şirketleri ve IKBY arasında imzalanan anlaşmalarının sunulmadığını kaydetti.

KARARDA TEK YETKİLİ SOMO

Şehristani, "Petrol bütün Iraklıların malıdır ve ihracı konusunda yetkili tek bir taraf var o da Petrol Pazarlama Şirketidir (SOMO). Elde edilen gelirler Irak Kalkınma Fonu'na yatırılır ve buradan yıllık bütçeye göre bütün illere dağıtılır" dedi. 

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün raporunda, Irak'ın ilk sıralarda yer aldığını ve bu durumun da IKYB ile bağlantılı olduğunu söyleyen Şehristani, "Zira petrolün kim tarafından üretilip ihraç edildiğini bilmiyoruz. Bu konunun, halkın yüksek menfaatine olacak şekilde IKBY ve Irak hükümeti arasında çözüme kavuşturulması gerekiyor" diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler