1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Sembolik BRICS banknotu ilk kez görücüye çıktı

Sembolik BRICS banknotu ilk kez görücüye çıktı

BRICS ülkelerinin sembolik banknotu ilk kez Güney Afrika’da tanıtıldı.

Sembolik BRICS banknotu ilk kez görücüye çıktı

Enerji Günlüğü - BRICS ülkelerinin para birimi, 100 birimlik sembolik banknot olarak Güney Afrika’da ilk kez tanıtıldı.

Rusya Federasyonu Güney Afrika büyükelçisi Ilya Rogaçev, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Pretoria’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin BRICS’e katılması dolayısıyla düzenlenen törende, BAE’nin Güney Afrika büyükelçisi Mahash Saeed Alhameli’ye BRICS’in sembolik banknotunu hediye etti. BRICS para birimi böylece, sembolik de olsa ilk kez görünür oldu. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) para birimi doların küresel ticaretteki hakimiyetine alternatif oluşturmak amacıyla bir araya gelen 5 ülkenin kurduğu BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın İngilizcedeki adlarının baş harflerinden oluşan bir tanımlama. 

“BRICS YENİ KALKINMA BANKASI”

Zaman içinde Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de birliğe üye oldu. Çok sayıda ülke de Rusya ve Çin öncülüğünde oluşturulan BRICS’e üye olmak için başvuruda bulundu. 

Törende ilk kez kamuoyuna gösterilen 100 birimlik BRICS banknotunun ön yüzünde BRICS üyesi ilk 5 ülkenin bayrakları ve “BRICS Yeni Kalkınma Bankası” ifadesi yer alıyor. Banknotun diğer yüzündeyse birliğe katılan diğer ülkelerin bayrakları bulunuyor. 

PETROL ÜRETİM KISITLAMASININ UZAMASIYLA AYNI HAFTAYA DENK GELDİ

Sembolik banknotun lansmanı, Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretim kısıtlamasını yılsonuna kadar uzattığını açıklamasıyla aynı haftaya denk geldi. Rusya’da basıldığı bildirilen sembolik banknot, BRICS ülkelerinin dedolarizasyon (ekonomiyi dolardan arındırma) politikalarının dikkat çekici bir simgesi olarak değerlendiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler