1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Şemdinli Barajı ve HES’in aks yeri değiştirilecek

Şemdinli Barajı ve HES’in aks yeri değiştirilecek

Reis Grup Enerji tarafından Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde kurulması planlanan 98.89 MWe kurulu gücündeki Şemdinli Barajı ve HES projesinde baraj aks yerinin kuş uçuşu yaklaşık 3,5 km membaya alınacak.

Şemdinli Barajı ve HES’in aks yeri değiştirilecek

Enerji Günlüğü - Hakkâri İli, Şemdinli İlçesi sınırlarında Şemdinli Çayı üzerinde Reis Grup Enerji Elektrik Üretimi İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından tesis edilmesi ve işletilmesi planlanan “Şemdinli Barajı ve HES projesi revize edilecek.

950 milyon lira değerindeki proje kapsamında 106 MW kurulu güç ve 227,87 m3 göl hacmi kapasiteli, etek santral tipinde planlanan “Şemdinli Barajı ve HES baraj aks yeri kuş uçuşu yaklaşık 3,5 km membaya alınacak. Ayrıca göl alanın değişmesi buna bağlı olarak proje koordinatlarında revizyon söz konusu olacak.

REVİZYON NEDENLERİ

Bu değişiklik, aks yerinin Türkiye-Irak sınırına 1,2 km gibi yakın mesafede olması ve jeoteknik açıdan geçirgen bir yapıda olmasına bağlı olarak gerek inşaat gerekse de işletme aşamasında geçirimlilik yönünden sorun yaratabilecek olması nedeniyle uygun görülüyor. Ayrıca, baraj ve santral yerine ulaşım sağlayacak olan yolun yapımının proje sahasının sarp arazi koşulları nedeniyle oldukça zor ve maliyetlerin yüksek olması da bu değişikliğin önemli nedenleri arasında yer alıyor. Yine, topoğrafik açıdan uzun bir aks üzerine oturtulmuş olması ve gövde dolgu hacminin fazla olması nedeniyle projenin ekonomisini olumsuz yönde etkilemesi de bir diğer neden olarak öne çıkıyor. 

1.kademede Şemdinli Regülatörü ve Şemdinli I HES, 2. kademede ise etek santral tipinde Şemdinli Barajı ve Şemdinli HES II olarak 2 kademeli olarak düşünülen projede toplamda 98.89 MWe kurulu güç değeriyle, ortalama toplam 262.35 GWh/yıl enerji üretilmesi planlanıyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler