1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Seramikçiler indirimli doğalgaz talep etti

Seramikçiler indirimli doğalgaz talep etti

Seramik Federasyonu ve Cam, Çimento, Seramik İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, kapasiteyi ikiye katlayan sektörün yabancılarla rekabet için ‘doğalgaz indirimi’ beklediğini söyledi.

Seramikçiler indirimli doğalgaz talep etti

Enerji Günlüğü - Seramik Federasyonu ve Cam, Çimento, Seramik İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, kapasiteyi ikiye katlayan sektörün yabancılarla rekabet için ‘doğalgaz indirimi’ beklediğini söyledi. 

Seramik Federasyonu ve Cam, Çimento, Seramik İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz sektörün sıkıntılarını ve hazırladıkları Yerli Katma Değer Raporu’nun içeriğini DÜNYA’dan Yeşim ARDIÇ ve Ferit PARLAK’a anlattı. Uzunca bir dönemdir üzerinde çalıştıkları ve geçtiğimiz hafta tamamlanan Rapora göre 2009-2018 dönemlerini kapsayan 10 yıllık süre zarfında, 7.32 milyar dolarlık inşaat seramikleri ihracatı gerçekleştiğini kaydeden Çenesiz, “2009-2018 yılları arasında, inşaat seramikleri sektörünün üretimden yarattığı katma değer, sürekli bir artış eğilimi içinde. 10 yıllık dönemde, seramik kaplama malzemeleri toplam 13 milyar TL ve seramik sağlık gereçleri ise 5.5 milyar TL üretimden katma değer yarattı. Bu sayede inşaat seramikleri sektörü, son 10 yılda cari fiyatlarla 18.5 milyar TL üretimden katma değer yaratmış oldu” dedi. 

100 DOLARLIK İHRACATIN 82’Sİ ÜLKEDE KALIYOR 

Sektörün, 300 binden fazla dolaylı istihdam yarattığını kaydeden Erdem Çenesiz, “Yerli Katma Değer Raporu da seramik sektörünün ülkemize ne kadar net döviz kazandırdığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Sektörümüzün gerçekleştirdiği her 100 dolarlık ihracatın 82 doları ülkemizde kalıyor. Bu oran başlı başına bir rekordur” diye konuştu. 

SERAMİK, ENERJİ YOĞUN BİR SEKTÖR 

Seramik sektörünün yerli katma değer oranı çok yüksek olsa da enerji yoğun bir sektör olduğuna dikkat çeken Çenesiz şunları söyledi: 

“İhracatımızın artması için sektöre özel, ihracat odaklı enerji politikalarına ihtiyacımız var. 2018 yılı başından bugüne 20 ayda sanayi doğalgaz fiyatına gelen yüzde 91’lik fiyat artışı uluslararası rekabet gücümüzü düşürüyor. Yüksek oranda yerli katma değer yaratan bir sektör olarak enerji politikalarında ihracata dayalı bir bakış açısına ihtiyacımız var.”

2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12’lik rekor artışla 1 milyar 160 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini anlatan Erdem Çenesiz şöyle devam etti: 

“Yerli katma değer oranımız dikkate alındığında sadece 2018 yılında 1 milyar dolara yakın cari açığın kapanmasına katkı sağladığımız anlamına geliyor. 2019 yılı ihracat atış hedefimizi de yüzde 14 olarak belirlemiştik. Ancak doğalgaz maliyetlerindeki artışlar rekabet şansımızı düşürüyor. 2019 yılının ilk 7 ayında ihracatımızı yalnızca yüzde 5 artırabildik. İhracatımızın hedeflenen düzeyde artması için en büyük maliyetimiz olan doğalgaz fiyatlarında ihracata yönelik bir mekanizma oluşturulmasını ümit ediyoruz. Doğalgaz fiyatlarındaki artış, ihracatta rekabet gücümüzü düşürüyor. Yerli katma değer oranı çok yüksek bir sektör olarak ihracatımızın artması için ihracat odaklı enerji politikalarına ihtiyacımız var.”

Önceki ve Sonraki Haberler