1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Serbest dolaşımdaki panellere gümrük düzenlemesi

Serbest dolaşımdaki panellere gümrük düzenlemesi

İthal etmek üzere Türkiye’ye getirilen güneş panellerinin işlemleri, belirlenen gümrükler dışında yapılmayacak.

Serbest dolaşımdaki panellere gümrük düzenlemesi

Enerji Günlüğü - Serbest dolaşıma giren güneş panellerinin işlemleri 5 farklı gümrük müdürlüğünde yapılabilecek. 

Gümrük İşlemleri başlıklı, 188 seri numaralı Gümrük Genel Tebliği, Ticaret Bakanlığı tarafından, 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlük kazanmak üzere, yayımlandı. 

Güneş panellerinin serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili gümrük müdürlüklerini belirlemeyi amaçlayan Tebliğ uyarınca, 5 ayrı gümrük müdürlüğü; güneş paneli ihtisas gümrüğü olarak işlev görecek. 

Buna göre Avrupa Birliği ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı menşeli olmayan; 8541.43.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu koduyla bilinen fotovoltaik (solar) modül ve panellerin serbest dolaşıma giriş işlemleri, aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılacak. 

  • Ankara Gümrük Müdürlüğü
  • İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü
  • Kayseri Gümrük Müdürlüğü
  • Konya Gümrük Müdürlüğü
  • Samsun Gümrük Müdürlüğü. 

Ancak Türkiye Gümrük Bölgesine, yatırım teşvik belgesi kapsamında getirilen paneller ile hariçte işleme rejimi kapsamında ticareti yapılan ve ithalat vergisinden muaf olan ithal güneş panellerinin serbest dolaşıma giriş işlemleri, sadece geldikleri yetkili gümrük idaresinde gerçekleştirilebilecek. 

Bir istisna da serbest bölgelerde üretilen güneş panelleriyle ilgiliydi. Serbest bölgelerde üretilen ve gümrük idaresince Türk menşeli olduğu belirlenen Tebliğ kapsamındaki panellerin serbest dolaşıma giriş işlemleri, serbest bölgenin gümrük işlemlerini yapan gümrük müdürlüklerinde yapılabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler