1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Serbest tüketicilerin sayısı 500 bini geçti

Serbest tüketicilerin sayısı 500 bini geçti

Enerji Günlüğü - Tükettiği elektriği istediği satıcıdan almaya başlayan serbest tüketici sayısı 500 bin adet sınırının üzerine çıktı.Elektrik...

Serbest tüketicilerin sayısı 500 bini geçti

Enerji Günlüğü - Tükettiği elektriği istediği satıcıdan almaya başlayan serbest tüketici sayısı 500 bin adet sınırının üzerine çıktı.

Elektrik piyasasındaki serbestleşme çalışmaları çerçevesindeki en kritik uygulamalardan biri de serbest tüketici uygulaması.

Eskiden tüketiciler sadece devletten elektrik alırken, dağıtım özelleştirmeleriyle birlikte bu hizmet özel şirketlerden alınmaya başlandı.

YILLIK ASGARİ 5000 kWh TÜKETENLER

Bu arada, belirli bir miktarın üzerinde elektrik tüketen abonelerin, ihtiyacını sadece bölgesindeki dağıtıcıdan değil, istediği tedarikçiden alabilmesine ilişkin uygulama da yayılıyor.

2013 yılı başında serbest tüketici statüsünden yararlanabilmek için gereken yıllık asgari elektrik tüketim miktarının 5000 kWh'a düşürülmesiyle milyonlarca tüketici de bu kapsama girdi.

BİR YILDA 41 BİNDEN 500 BİNE

Bu statünün sağladığı, elektrik tedarikçisini istediği gibi belirleme hakkını kullananların sayısı da buna bağlı olarak hızla artmaya başladı. 2013 yılı başında sadece 41 bin ciarında bulunan serbest tüketici sayısı, 1 Ocak 2014 tarihinde yarım milyonu aştı. Serbest tüketici sayısı 506 bin 729'a ulaşırken, serbest tüketici sayacı adedi ise 684 bin 88'e çıktı. Serbest tüketici sayısı ile serbest sayaç adedi arasındaki bu fark, aynı tüketicinin birden fazla sayaç kullanmasından kaynaklanıyor.

LİMİT AŞAĞI, ABONE SAYISI YUKARI

Önümüzdeki dönemde serbest tüketici statüsünden yararlanan abone sayısındaki artışın devam etmesi bekleniyor. Bu arada, serbest tüketici statüsü için aranan asgari tüketim limitinin önümüzdeki günlerde yıllık 5000 kWh'tan 2500 kWh seviyesine düşürülmesi bekleniyor. Bu adım atılırsa, toplam abone sayısının çok büyük bir bölümü serbest tüketici statüsünün sağladığı haklardan yararlanabilecekler listesi içinde yer almaya başlayacak. Listenin büyümesi de serbest tüketici ve serbest tüketici sayacı sayılarındaki artışı hızlandıracak.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler