1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Serdar: Rüzgarda yerliliği çok zorlamak rekabetçiliğe zarar verebilir

Serdar: Rüzgarda yerliliği çok zorlamak rekabetçiliğe zarar verebilir

Enerji Günlüğü - TPI Composites EMEA Bölgesi CFO’su Gökhan Serdar, rüzgar enerjisinde tedarik zincirinin rekabetçi olmasının önemine değinerek, yerlileşmeyi...

Serdar: Rüzgarda yerliliği çok zorlamak rekabetçiliğe zarar verebilir

Enerji Günlüğü - TPI Composites EMEA Bölgesi CFO’su Gökhan Serdar, rüzgar enerjisinde tedarik zincirinin rekabetçi olmasının önemine değinerek, yerlileşmeyi çok aşırı zorlamanın rekabetçiliğe zarar verebileceğini belirtti.

Dünyanın en büyük bağımsız kanat üreticisi olan TPI Composites EMEA Bölgesi CFO’su Gökhan Serdar, 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde yaptığı değerlendirmede, “Tedarik zincirine baktığımızda değişim ve dönüşümün rekabetçi olması çok önemli. Satış rekabetçi oldukça tedarik zinciri de buna uymak zorunda. Ufak bir risk görüyorum. Yerlileşme çok güzel bir hedef. Sadece bunu çok aşırı zorladığımızda rekabetçiliği kaybedecek maliyet yapılarına neden olabiliriz. Burada dikkatli olmamız gerek. Şartları çok zorladığınızda rekabetçilik şartlarını kaybedebilirsiniz. Özellikle yabancı yatırımcıyı da çok iyi yönlendirmek ve çekmek gerekiyor. Proje bazlı yatırım teşvikleri var ve bunları da yatırımcıya iyi anlatmak lazım.” dedi.

DÜŞÜK FİYATLARIN NEDENİ MALİYET DÜŞÜŞLERİ

Son dönemde yapılan rüzgar ihalelerinde negatif fiyatlara kadar düşen fiyatların altında yatan nedenin bir megavat yatırım için yapılan maliyetin son üç yılda yüzde 66 oranında düşmesi olduğunu belirten Serdar, gerçekleştirilen YEKA şartname çalışmasının başarıyla yapıldığını, YEKA deneyiminde sektörün anlaşılmaya çalışıldığını ifade etti. 

İZMİR’İN RÜZGARIN BAŞKENTİ OLMASINI İSTİYORUM

YEKA dışındaki projelerin desteklenmesinde bir kritik nokta olduğunu ifade eden Serdar, “Yerli üreticiyi koruyacak bir mekanizmaya ihtiyaç var. Buraya yatırım yapan buraya inanan firmaları da düşünmek gerek. Güzel İzmir’in bu yatırımı hakettiğini düşünüyorum. Rüzgar için İzmirin rüzgarın başkenti olmasını istiyorum.” dedi. 

Serdar ayrıca, yatırımcıların yatırım yaparken İZKA gibi bazı kuruluşlarla görüşmelerini tavsiye etti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 
Önceki ve Sonraki Haberler