1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell: Avrupa'nın Kuzey Akım 2'ye ihtiyacı var

Shell: Avrupa'nın Kuzey Akım 2'ye ihtiyacı var

Enerji Günlüğü - Shell CEO'su Ben van Beurden, gaz ihtiyacı artan Avrupa'nın Kuzey Akım 2'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.Hollanda merkezli petrol şirketi...

Shell: Avrupa'nın Kuzey Akım 2'ye ihtiyacı var

Enerji Günlüğü - Shell CEO'su Ben van Beurden, gaz ihtiyacı artan Avrupa'nın Kuzey Akım 2'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Hollanda merkezli petrol şirketi Shell'in CEO'su Ben van Beurden 7 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Kuzey Akım 2, AB'nin ihtiyacı olan gaz ithalatı için alt yapı sağlayan çok iyi bir projedir. Rusya da AB için önemli bir gaz tedarikçisidir." dedi.

SHELL ÇOK AKTİF OLAMADI

Gazprom'un stratejik ortağı olmasına rağmen Shell'in projedeki rolü sadece tarifelerinin toplayıcısı olarak hareket etmek oldu. Shell, gaz pazarlamacı Gas Terra ve Hollandalı gaz üreticisi NAM'ın hissedarı.

Gazprom'un Kuzey Akım 2'nin tüm kapasitesine sahip olması gaz piyasasını serbestleştirmeye çalışan Avrupa Komisyonu'nu rahatsız ediyor. Kuzey Akım 1'in kara bağlantısından güneye uzanan Opal gaz hattı, Avrupa Komisyonu'nun düzenleyici kısıtlamaları nedeniyle yeterince kullanılamıyor. Kuzey Akım 1'in en son %80 çalışır halde olduğu söyleniyor. 

AVRUPA KOMİSYONU'NDAN ENERJİ BİRLİĞİ POLİTİKASI

Van Beurden Shell'in Kuzey Akım 2 için bir çözüm bulmak amacıyla Avrupa Komisyonu ve ev sahibi hükümetler olan İngiltere ve Hollanda ile diyalog içinde olduğunu ancak Avrupa Komisyonu'nun rekabet hukuku ile Gazprom'a karşı sert bir çizgi çizdiğini söyledi. Avrupa Komisyonu, transit geçiş ücretlerini kaybetmek istemeyen Ukrayna'yı, eski Sovyet Baltık ülkelerini ve Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin görüşlerini dikkate alıyor.

Avrupa Komisyonu'na göre Kuzey Akım'ın Güney Avrupa'da arz güvenliğini zayıflatacağı düşünceleri mevcut. Maros Sefcovic başkanlığındaki Avrupa Komisyonu, bu tip projeleri ortadan kaldırıp LNG terminalleri, interkonektörler ve ters akış kapasitesi yatırımları yoluyla, uzak Rusya'dan çeşitlendirilmesini teşvik etmeyi amaçlayan bir Enerji Birliği politikası oluşturdu.

AB KUZEY AKIM 2'YE İHTİYAÇ KONUSUNDA KUŞKULU

Önceki ve Sonraki Haberler