1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell Avustralya’daki LNG hisselerinin bir kısmını sattı

Shell Avustralya’daki LNG hisselerinin bir kısmını sattı

Hollanda merkezli enerji şirketi Shell, Avustralya'daki Curtis Adası’nda bulunan Queensland Curtis LNG tesislerindeki yüzde 26,25 payını sattı.

Shell Avustralya’daki LNG hisselerinin bir kısmını sattı

Enerji Günlüğü - Hollanda merkezli enerji şirketi Shell, Avustralya'daki Curtis Adası’nda bulunan Queensland Curtis LNG tesislerindeki yüzde 26,25 payını sattı.

İngiliz-Hollanda ortaklığında çok uluslu bir petrol ve doğalgaz şirketi olan Royal Dutch Shell PCL, temel olmayan varlıkları satma stratejisi kapsamında Queensland Curtis LNG (QCLNG) Ortak Tesisleri’ndeki yüzde 26,25 payını Global Infrastructure Partners Avustralia şirketine 2,5 milyar dolara sattığını açıkladı. QCLNG’nin LNG ihracat hatlarına hizmet veren LNG depolama tanklarını, iskeleleri ve operasyon altyapısını içeren bu hisse satışının tamamlanmasının ardından Shell, kalan yüzde 73,75 hisse ile tesislerin çoğunluk sahibi ve işletmecisi olarak kalacak.

ÇİN VE JAPON ORTAKLIK YAPISI DEĞİŞMEYECEK

Queensland Curtis LNG girişiminde iki hatlı LNG ihracat tesisinde Shell’in ortakları arasında birinci hatta Çinli CNOOC şirketinin yüzde 50 ve ikinci hatta da Japon Tokyo Gas’ın yüzde 2.5 hissesi bulunuyor. Hisse satışının bu ortaklık üzerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı da belirtildi.

Shell, Rothschill & Co danışmanlığında Quunsland Curtis LNG'deki payını bu yıl içinde satışa çıkarmıştı. Shell’in 15 yıl akış garantisi olan bu varlıklarda satış bedelinin beklenen düzeyde olduğu kaydediliyor. Satışın 1 Ocak 2021 yılından itibaren geçerli olması öngörülüyor. 

Shell stratejisi doğrultusunda bu yıl varlık satışlarından 4 milyar dolar hedefliyordu ve Martinez rafinerisi ve Applachia kayaç gazı varlıklarının ardından Queensland Curtis LNG'deki payının satarak bu hedefe ulaştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler