1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell ile Turcas ortaklık anlaşmalarını revize etti

Shell ile Turcas ortaklık anlaşmalarını revize etti

Enerji Günlüğü - Turcas ile Shell arasındaki Shell & Turcas Petrol A.Ş.'nin ortaklık anlaşmaları revize edildi. Turcas Petrol A.Ş. (Turcas), The...

Shell ile Turcas ortaklık anlaşmalarını revize etti

Enerji Günlüğü - Turcas ile Shell arasındaki Shell & Turcas Petrol A.Ş.'nin ortaklık anlaşmaları revize edildi. 

Turcas Petrol A.Ş. (Turcas), The Shell Company of Turkey (Shell) ile arasında bir ortak girişim olan ve %30 oranında hissedarı olduğu iştiraki Shell Turcas Petrol A.Ş. (STAŞ) ile ilgili çeşitli stratejik alternatifler hakkında bir süredir ortağı Shell ile yürütülen müzakerelerin sonuçlandığını ve müzakereler neticesinde Turcas ile Shell arasında STAŞ'a ilişkin çeşitli anlaşmaların değiştirilmesinin kararlaştırılarak ilgili değişikliklerin 25.08.2017 tarihinde imzalandığını açıkladı. 

Açıklamada yapılan değişiklikler şu şekilde sıralandı: 

1 - "Shell'e, iki yıllık bir bekleme süresinden sonra, dilediği zaman Turcas'ın STAŞ'ta sahip olduğu %30 oranındaki hisselerini satın almak amacıyla STAŞ'ın adil piyasa değerini hesaplatma hakkı verilmiştir. Bu süreç sadece Shell tarafından başlatılabilir ve Shell'in böyle bir süreci başlatma zorunluluğu yoktur. Eğer Shell hesaplanan adil piyasa değeri üzerinden Turcas'ın STAŞ'taki hisselerini satın almayı teklif ederse, Turcas'ın da hisselerini satmak yerine adil piyasa değerini yükselterek, Shell'in STAŞ'taki %70 hisselerini satın almayı teklif etme ve böylece bir açık arttırma sürecini başlatma hakkı vardır. Bu süreç boyunca her bir taraf ya diğer tarafın son teklifini kabul ederek hisselerini satar ya da yapılmış olan son teklifteki fiyatı yükselterek karşı tarafın hisselerini satın almak için yeni bir teklif sunar. Yukarıda belirtilen süreç, taraflardan birinin yapılmış olan bir teklifi kabul etmesinden önce herhangi bir anda Shell tarafından sonlandırılabilir. Bu durumda, o ana kadar yapılmış olan teklifler geçersiz sayılacak ve tarafların STAŞ'taki mevcut hissedarlıkları aynen devam edecektir. Böyle bir durumda Shell'in yukarıda belirtilen süreci tekrar başlatabilmesi için yeni bir iki yıllık bekleme süresinin geçmesi gerekmektedir.

2 - Shell'e sağlanan yukarıdaki hak karşılığında, Shell de Turcas'a, STAŞ tarafından ihraç edilecek ve 2016 mali yılından itibaren dönem karlarından yararlanacak ve ilk ödeme 2017 yılında yapılacak şekilde her biri yılda USD 64.000 tutarında imtiyazlı temettü alma hakkı veren 125 adet intifa senedi verilmesini kabul etmiştir. Şirketimiz, ilgili müzakereler neticesinde üzerinde anlaşılan tadillerin, tarafların ortak girişim nezdindeki işbirliğini güçlendirdiği ve değişen global ve makroekonomik koşullar gerektirdiğinde ortak girişimi sonlandırabilmek için adil ve esnek bir mekanizma sağladığı görüşündedir. Şirketimiz ilgili değişikliklerin tarafların ortak girişimden elde ettiği getirinin dağılımı veya miktarı konusunda önemli bir değişikliğe yol açmayacağını öngörmektedir."

Önceki ve Sonraki Haberler