1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell: Küresel LNG ticareti 397 milyon tona ulaştı

Shell: Küresel LNG ticareti 397 milyon tona ulaştı

Küresel LNG ticareti geçen yıl 16 milyon ton artarak 397 milyon tona yükseldi. Avrupa, 121 milyon ton ile LNG ithalatında başı çekerken, ABD en çok LNG ihraç eden ülke oldu.

Shell: Küresel LNG ticareti 397 milyon tona ulaştı

Enerji Günlüğü - Rusya’dan doğal gaz alımını yarıdan fazla azaltan Avrupa ülkeleri, 2022'de LNG ithalatını bir önceki yıla göre %60 arttırarak 121 milyon ton LNG ithal ettiler.

İngiltere merkezli enerji şirketi Shell'in yayınladığı 2022 yılı Küresel LNG Görünümü Raporu'na göre, 2022 yılında küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti bir önceki yıla göre 16 milyon ton artarak 397 milyon tona ulaştı. Avrupa Rus gazının yerini doldurma telaşıyla LNG ithalatını %60 arttırırken, geçen yılın en çok LNG ithal eden ülkesi Çin, Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle ithalatını %19 azalttı.

Raporda ayrıca küresel LNG talebinin 2040'ta 650-700 milyon tona çıkması bekleniyor. 

AVRUPA’NIN LNG İTHALAT İŞTAHI ARTTI

Raporda Avrupa'nın artan LNG ihtiyacının büyüklüğüne dikkat çekilerek, önümüzdeki iki yıl içinde sınırlı yeni arz için Asya ile rekabetin yoğunlaşacağı öngörülüyor. Avrupa’nın uzun vadede LNG ticaretine hakim olabileceği belirtiliyor. 

İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa ülkeleri, 2022'de LNG ithalatını bir önceki yıla göre %60 arttırarak 121 milyon ton LNG ithal ettiler. Böylece Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinin ardından boru hattı gazı ithalatındaki düşüşü dengelemeye çalıştılar. Rusya’nın boru hatlarıyla Avrupa’ya doğal gaz ihracatı geçen yıl bir önceki yıla göre %53 azaldı. 

Ancak Avrupa'nın hızla artan LNG iştahı, fiyatları rekor seviyelere çıkardı ve dünya çapında enerji piyasalarında dalgalanma yarattı.

ÇİN’İN LNG İTHALATI %19 DÜŞTÜ

Öte yandan bir önceki yılın ithalat şampiyonu Çin’in LNG ithalatı, Covid-19 kısıtlamalarının etkisiyle 15 milyon tonluk düşüş kaydetti. Yüzde 19 oranındaki bu düşüş Güney Asyalı alıcıların ithalatının azalmasıyla da birleştiğinde, Avrupa ülkelerinin yeterli gazı güvence altına almasına ve kıtlığı önlemesine yardımcı oldu.

LNG İHRACATINDA ABD VE KATAR BAŞI ÇEKTİ

Geçen yıl LNG ihracatının büyük çoğunluğunu ABD ve Katar gerçekleştirdi. ABD, 2022’de ilave 8 milyon ton LNG ihracatı ile toplam 80 milyar ton LNG ihraç etti. 2030 yılına kadar LNG arzının %80’inin ABD ve Katar tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 

Sabiha KÖTEK- Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler