1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell Select Market'lerde 2.5 milyon sandöviç satıldı

Shell Select Market'lerde 2.5 milyon sandöviç satıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de sayıları 300’e yaklaşan Shell Select Market’lerde bugüne kadar 1 milyon bardak kahve, 2.5 milyon adet de sandöviç satıldı....

Shell Select Market'lerde 2.5 milyon sandöviç satıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de sayıları 300’e yaklaşan Shell Select Market’lerde bugüne kadar 1 milyon bardak kahve, 2.5 milyon adet de sandöviç satıldı.  

Shell&Turcas CEO'su Felix Faber, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, 93 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini hatırlattı. Akaryakıtta perakende dışında da faaliyetleri bulunduğunu kaydeden Faber, “Kamyon ve tankerler her gün 70 bin kilometre yol kat ediyorlar. Madeni yağ, gres yağı tesisimiz var. Bitüm tesisimiz, deniz ve havacılık yakıtları tesislerimiz de faaliyette” dedi. 

Shell’in küresel olarak 43 bin perakende istasyonunda her gün 30 milyon müşteriye hizmet verdiğini anlatan Felix Faber, “Shell olarak tek bir marka altında toplanmış en büyük perakende kuruluşlarından biriyiz” dedi. 

AKARYAKITTAKİ PAYI YÜZDE 20.9 

Türkiye’nin hem Shell için hem de dünya açısından önemli bir pazar olduğunu kaydeden Felix Faber “Malum en büyük 20 büyük ekonomiden biri Türkiye. Volatilitesi olan bir pazar olmakla ilgili neticede büyüyen bir ekonomi” diye konuştu. Akaryakıt piyasasında perakende tarafındaki yakıt satışları açısından yüzde 20.9’luk pazar payına sahip olduklarını kaydeden Faber “B to B tarafında yüzde 33’ten fazla payımız var, B to C tarafında yüzde 18. Yani toplamdaki payımız yüzde 20.9 seviyesinde” ifadesini kullandı. 

1 MİLYON BARDAK KAHVE

Türkiye’deki 1000’den fazla akaryakıt istasyonunda toplam 15 bin kişinin çalıştığını aktaran Faber, bunların 12 bininin ön saha, 3 bininin ise istasyonlardaki marketlerde istihdam edildiğini kaydetti. Halen 260 Shell akaryakıt istasyonunda Select markalı marketlerin hizmet verdiğini aktaran Felix Faber “Son birkaç yılda iki katına çıktı. Yılın sonuna geldiğimizde de 300 istasyonumuzda Select mağazamız olacak. Her iki müşteriden biri Select’e girip alışveriş yapıyor. Bugüne kadar Shell&Turcas istasyonlarındaki Select Market'lerde 1 milyon bardak kahve, 2.5 milyon adet de sandöviç satıldı” dedi. 

MÜŞTERİYİ FRENE BASIŞINDAN TANIYOR

Shell Drive adlı mobil uygulamalarının müşterilere yeni imkanlar sunduğunu aktaran Felix Faber şu bilgileri aktardı: 

“Mobil uygulamamız, sadece istasyonların yerlerini göstermekle kalmıyor. Nasıl araba kullandığınıza bakıyor. Örneğin gaza nasıl bastığınızın, ne sıklıkta frene bastığınızın analizini yapıyor. Bu önemli, çünkü güvenli sürüş önemli. Tüketicinin neye ihtiyacı var diye düşünüp sorulara cevap arıyoruz. Arabanın içindeyken, cep telefonunuzdan içerideki markete sipariş verebiliyorsunuz.” 

ÇOCUK TUVALETLERİ ÇOĞALIYOR

Shell istasyonlarına gelen minikler için çocuk tuvaletlerini devreye sokmaya başladıklarını aktaran Felix Faber şöyle konuştu: 

“Artık çocuk tuvaletlerimiz var bazı istasyonlarımızda. Alçak lavabosu ve küçük, alçak klozeti olan çocuklara uygun dizayna sahip. Özel duvar kağıdı var. Hatta istasyon işletmecilerinden birinin çocuğu beğenmiş ve eve istemiş. Eve de koymuşlar. Pek çok aile de bunu istiyor. İstasyonlara gelen misafirler çocuğa uygun tuvalet bulamıyor. Önemli olduğunu düşündük, ihtiyaç olduğunu gördük. 200’üncü çocuk tuvaletini gelecek hafta sonuna kadar açmış olacağız. Ve bu yeni hizmeti 50 şehre götürmüş olacağız. Netvörkümüzle müşteri deneyimimizi keyifli kılmayı başarmış oluyoruz. Çocuklar büyüyünce de bize gelirler. Yıl sonu itibariyle ise çocuk tuvaleti sayısı 250’ye ulaşmış olacak.” 

CEO, KAR KÜRÜDÜ CAM SİLDİ

Müşteri deneyimini daha iyi kılmak için kendisi dahil tüm yöneticilerin yılda bir kere istasyonlardan birinde çalıştığını aktaran Felix Faber “Örneğin ben geçtiğimiz aylarda Maslak İstasyonu’nda eksi bir derecede çalıştım. Hem keyif aldım hem müşteri ile yakın ilişki kurmuş, ön saha elemanlarıyla bilfiil beraber çalışıp onları için neyin zor, neyin önemli olduğunu görmüş oldum. Bu, orada çalışanlar için bir motivasyon kaynağı oluyor. Hedefimiz misafirlerimize istasyonlarımıza her gelişlerinde bu deneyimleri yaşatmak” dedi. 

Felix Faber, Maslak İstasyonu’ndaki çalışma deneyiminin ayrıntılarının sorulması üzerine şunları ekledi: 

“Onlar (istasyon yönetimi) ne derse onu yaptım. Tuvalet temizlemeyi de yaptım. Arabaların karını temizledim, cam sildim. Zor bir iş olduğunu da söyleyeyim bu arada. Sıcağı var, soğuğu var. Türkiye’nin güneyinde bütün vardiya boyunca ayakta durmak zor. Sadece hava şartları değil müşteriler de zor olabiliyor bazen. Ama 15 bin çalışanımızı, kendilerine yönelik uygulamalarımız sayesinde burada tutabiliyoruz.” 

LNG, HİDROJEN VE EV’E HAZIR

Türkiye’deki yatırımlarının devam edeceğini kaydeden Felix Faber, “Türkiye’de elektrikli araçlara (EV) çok fazla talep yokmuş gibi görünüyor. Ama küresel ölçekte baktığımızda hidrojen, LNG, elektrik, CNG çözümleri söz konusu. Bunlara ne zaman ihtiyaç olursa Türkiye’ye getirmemiz her zaman için mümkün” ifadesini kullandı. 

Shell’in Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) müşteri odaklı marka sertifikası verdiği tek akaryakıt markası olduğunu kaydeden Felix Faber “Operasyonlarımızın çeşitli katmanlarında pek çok sertifika var ama birinci öncelik olanan sertifika çok önemli. Sağlık emniyet güvenlik ve çevre ile ilgili standart. Patlayabilecek parlayabilecek ürünler. Bu yüzden birinci önceliğimiz iş güvenliği oldu” diye konuştu. 

MARKA TERCİH ORANI YÜZDE 35

Shell’in Türkiye’deki marka tercih oranının yüzde 35 olduğunu kaydeden Felix Faber “Bundan gurur duyuyoruz. Toplam istasyon sayımız 1000’in üzerinde. Mevcut istasyonlardan elde ettiğimiz verim anlamında piyasa ortalamasının yüzde 2.5 daha üzerindeyiz. Az sayıda istasyonla yüksek verim elde edebiliyor olmamız önemli. Tabii bizi en çok mutlu eden ise marka tercih oranımızın yüzde 35 olması” ifadelerini kullandı.  

İSTASYON TEFTİŞ OTOBÜSLERİ 

Shell’in Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gezinen tefti otobüsleri bulunduğunu anlatan Felix Faber şunları aktardı: 

“Diyelim ki bu otobüs İzmir’i dolaşıyor. Günde 6-10 arası perakende noktasını ziyaret ediyor. Her noktada 15 dakika boyunca zaman geçiriyorlar. Ellerinde soru listeleriyle kontroller ve gözlemler yapıyorlar. Performansa, hizmet seviyesine bakıyorlar. Bilgisayar raporlarını otobüse bindirlerinde yazmaya başlıyorlar. Nelerin geliştirilmesi gerektiğini yazıyorlar. Anında ilgili bayiye ve yöneticiye gönderiliyor.” 

2017 YILI HEDEFLERİ 

Shell&Turcas’ın hizmet ağıyla ilgili planlarını yaparken öncelikle nerelerde bulunmaya ihtiyaçları olduğunu belirlemeleri gerektiğini kaydeden Felix Faber şöyle konuştu: 

“2017 yılı için bazı görüşmelerimiz var. Aklımızda şu kadar sayıda perakende istasyonu olacak diye bir rakam yok ama daha çok volüm bazında hedefimiz var. Pazar payımızın da mümkün mertebe şu anki seviyeyi korumasını istiyoruz. Hedefimiz son birkaç yılda olduğu gibi en azından şu anki pazar payımızı korumak ve pazarın büyüme ortalamasının bir ya da iki puan üzerinde büyüyebilmek. Son üç yılda ortalamanın minimum 1 puan üzeri büyüme yakaladık. Değer anlamında kayıp olsun da isteyemeyiz.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler