1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell ve Eni’ye rüşvet davası

Shell ve Eni’ye rüşvet davası

Enerji Günlüğü - Hollandalı enerji şirketi Shell ile İtalyan petrol şirketi Eni hakkında Nijerya’da yaşanan 1,1 milyar dolarlık rüşvet skandalına...

Shell ve Eni’ye rüşvet davası

Enerji Günlüğü - Hollandalı enerji şirketi Shell ile İtalyan petrol şirketi Eni hakkında Nijerya’da yaşanan 1,1 milyar dolarlık rüşvet skandalına karıştıkları gerekçesiyle yasal süreç başlatıldı.

Hollanda menşeli dünyanın en büyük petrokimya şirketi Shell ve İtalya’nın en büyük petrol şirketi Eni SpA’nın üst düzey yöneticilerine, Nijerya’da yaşanan 1,1 milyar dolarlık rüşvet skandala karıştıkları gerekçesiyle dava açıldı. 

2011’de Gine Körfezi’nde derin deniz petrol arama lisansının satın alınma sürecinde Nijerya hükümetine 1,1 milyar dolar rüşvet ödendiği gerekçesiyle açılan dava 5 Mart’ta İtalya’nın Milan kentinde başlayacak.

Yıllar sürmesi beklenen davanın iki şirkete de mâli yükümlülükler getireceği belirtiliyor. Davada yargılanacak 11 kişi arasında Eni CEO’su Claudio Descalzi de var.

PETROL DEVLERİ YOLUN SONUNA GELDİ

Para transferlerini ilk kez ortaya çıkaran uluslararası insan hakları ve çevre örgütü Global Witness kampanya yöneticilerinden Barnaby Pace davanın emsal oluşturacağını söyleyerek “Petrol devlerini yolun sonunda görmek çok alışılmış bir durum değil” dedi.

ENİ VE SHELL AÇIKLAMA YAPTI

Eni’nin yönetim kurulundan yapılan yazılı açıklamada “Her iki şirketin ve yöneticilerinin doğruluğuna ve bütünlüğüne dair güvenimiz tam” ifadesi yer aldı ve Eni’nin söz konusu suçlamalarla bağlantısı olmadığı vurgulandı.

Shell’den yapılan açıklamada da dava kararının hayal kırıklığı yarattığı ve davanın Shell çalışanlarından hiçbirinin ceza almadan tamamlanacağına inandıkları belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler