1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Shell ve ScottishPower İskoçya sularında iki dev RES kuracak 

Shell ve ScottishPower İskoçya sularında iki dev RES kuracak 

Shell ve ScottishPower ortaklığı, İngiltere’de dünyanın ilk büyük ölçekli yüzen denizüstü (offshore) rüzgar santrallerinden ikisini kurup işletecek.

Shell ve ScottishPower İskoçya sularında iki dev RES kuracak 

Enerji Günlüğü - Shell ve ScottishPower, İskoçya sularında 5 bin MW yüzer rüzgar enerjisi geliştirme ihalesini kazandı. İki santral 6 milyon eve elektrik sağlayacak.

İskoçya’da Devlete ait toprakları yönetip kâr sağlamakla yükümlü kuruluş olan Crown Estate Scotland'ın ScotWind Leasing turunun sonuçları açıklandı. Hollanda merkezli petrol şirketi Shell, İskoçya karasularında dünyanın ilk büyük ölçekli yüzer açık deniz (offshore) rüzgar santralleri için İspanyol Iberdrola’nın sahibi olduğu ScottishPower ile ortaklaşa verdikleri teklifin kabul edildiğini açıkladı. Açıklamaya göre iki şirket, İskoçya’nın Doğu ve Kuzeydoğu bölgesinde toplam 5 bin MW kapasiteli iki yüzer rüzgar enerjisi santrali geliştirme ihalelerini kazandı. 

İKİ SANTRAL 6 MİLYON EVE ELEKTRİK ÜRETECEK

Crown Estate İskoçya'nın ScotWind kiralamasının bir parçası olarak daha güçlü rüzgarları yakalamak için Ortaklar, türbinleri kıyıdan daha uzağa kurmak için yenilikçi teknolojiyi kullanacak. Kurulacak olan iki yüzer RES, 6 milyon evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kadar elektrik üretecek. Bu ise şu anda İskoçya’da bulunan ev sayısının iki katı. 

PROGRAM KAPSAMINDA 8 MİLYAR STERLİN YATIRIM YAPILACAK

ScotWind programı çerçevesinde yatırımcılar, leasing (kiralama) yöntemiyle The Scotwind programına dahil olarak devletin belirleyeceği yerlerde deniz tabanı kiralayarak türbinlerini kurabilecek.

İskoçya, Avrupa’nın deniz üstünde kurulan rüzgar enerji türbinlerinin çeyreğine ev sahipliği yapıyor. Ülke, ScotWind programı ile 2030 yılına kadar yüzer santraller de dahil olmak üzere karasularında 10 bin MW RES kurulumu hedefi ile bu konudaki liderliğini daha da pekiştirecek. Program kapsamında 8 milyar sterlin yatırım yapılması planlanıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler