1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell yetkilisi Bentham: ABD gazı dünya fiyatını düşürmez

Shell yetkilisi Bentham: ABD gazı dünya fiyatını düşürmez

Enerji Günlüğü - Shell'in senaryolar başkanı Jeremy Bentham, ABD doğalgaz ihracatının önünü açsa bile, bunun diğer gaz pazarlarındaki fiyatı çok...

Shell yetkilisi Bentham: ABD gazı dünya fiyatını düşürmez

Enerji Günlüğü - Shell'in senaryolar başkanı Jeremy Bentham, ABD doğalgaz ihracatının önünü açsa bile, bunun diğer gaz pazarlarındaki fiyatı çok fazla düşürmeyeceğini söyledi. 

Royal Dutch Shell İş Ortamı Başkan Yardımcısı ve Senaryolar Başkanı Jeremy Bentham, Shell'in İstanbul'da düzenlediği ve enerji-su-gıda sistemlerinin geleceğinin tartışıldığı toplantısı sonrasında bir grup enerji gazetecisiyle bir araya geldi. ABD'de shale gaz ile ilgili gelişmelerin ardından bu ülkedeki gaz fiyatlarının düştüğünü belirten Bentham, "Kuzey Amerika'da çok alışılmadık bir durum söz konusu. Çok özel bir jeolojisi ve çok geniş bir altyapı söz konusu. Bu durumun birebir dünyanın geri kalınında da yaşanacağını söylemek doğru olmaz" dedi.

SHALE GAZ MİKTARI HALA DÜŞÜK

Bentham, Beyaz Saray Yönetimi'nin ABD'li enerji üreticilerinin talep ettiği doğalgaz ihracatının önünün açılması kararı alması halinde bunun dünyadaki doğalgaz fiyatlarını aşağı çekip çekmeyeceğine yönelik bir soru üzerine şunları söyledi:

"ABD'den ihraç edilebilecek shale gaz miktarı dünyanın geri kalan gaz pazarlarında işlem gören doğalgazla karşılaştırıldığında nispeten çok küçük kalıyor. Yani böylesi bir miktarın daha dünya piyasalarına açılması, fiyatı belirleyebilecek bir faktör olmayacaktır. Tabii ki Kuzey Amerika'dan LNG ihraç edilecek olması arz açısından önemli. Ancak dünya genelindeki gaz fiyatının belirlenmesi noktasında bir numaralı belirleyici faktör olmayacaktır."

PETROL FİYATLARI

Jeremy Bentham'a uluslararası petrol fiyatlarına ilişkin beklentisi de soruldu. Bu fiyatı etkileyen çok sayıda faktör bulunduğuna işaret eden Bentham, "Ama kesin olarak söyleyebileceğimiz bir şey varsa o da fiyatların dalgalanacağı" dedi.Ülke ekonomilerinde dalgalanma olacaksa ve buna paralel olarak petrol fiyatların da dalgalanacağını kaydeden Bentham, şöyle konuştu:

"Farklı senaryolarımız var; bir senaryomuza göre petrol fiyatları şu anki seviyelerinde devam edecek. Diğer bir senaryomuzda ise ekonomik reformlar ve kalkınma sürecek ve bu da petrol fiyatları üzerinde baskı yaratacak. Ancak hangi senaryoya bakacak olursanız olun 10-20 yıllık süreçte petrol fiyatları artış yönünde hareket edecektir. Ama nerede bir güç varsa karşı yönde de bir güç gelişir ve eğer fiyatlar yüksek seyrederse bu da bizi verimli hareket etmeye sevk edecektir. Verimliliğin artması da sonuç olarak tüketimi düşürecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler