1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sıcak hava dalgasının nedeni iklim değişikliği

Sıcak hava dalgasının nedeni iklim değişikliği

Fosil yakıtların yakılması ve diğer insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliği, sıcak hava dalgalarını daha sıcak, daha uzun ve daha sık hale getirdi. 

Sıcak hava dalgasının nedeni iklim değişikliği

Enerji Günlüğü - Kömür, petrol ve gaz yakılması, ormansızlaşma ve diğer insan faaliyetleri olmasaydı, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki sıcaklık dalgalarının yaşanmasının neredeyse imkansız olduğu kaydedilidi.

World Weather Attribution (WWA) tarafından en son yapılan ilişkilendirme analizi, günümüzde dünyanın her yerinde gözlemlenen ile aynı olasılığa sahip bir sıcak hava dalgasının, iklim değişikliğinin olmadığı bir dünyada önemli ölçüde daha soğuk olacağını ortaya koyuyor. Analize göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'da Temmuz ayında 45°C'nin üzerinde yaşanan sıcak hava dalgaları iklim değişikliği olmasaydı neredeyse imkansız olurdu. Ancak fosil yakıtların yakılması ve diğer insan faaliyetlerinin neden olduğu ısınma nedeniyle artık olağandışı olaylar değiller. 

Çalışma ayrıca, iklim değişikliğinin Çin'deki sıcak hava dalgasını en az 50 kat daha olası hale getirdiğini ortaya koydu.

SICAK HAVA DALGALARI ARTIK NADİR DEĞİL

Bilim insanları, fosil yakıtların yakılması ve diğer insan faaliyetlerinin neden olduğu ısınma nedeniyle bu tür sıcak hava dalgalarının artık nadir olmadığını tespit etti. Bu tür olaylar artık Kuzey Amerika'da yaklaşık her 15 yılda bir, Güney Avrupa'da yaklaşık her 10 yılda bir ve Çin'de yaklaşık her 5 yılda bir beklenebilir. 

SICAK HAVA DALGALARI NORMALDEN DAHA SICAK HALE GELDİ

Sera gazı emisyonları sıcak hava dalgalarını normalde olduğundan daha sıcak hale getirdi: Avrupa sıcak hava dalgası 2,5°C daha sıcak, Kuzey Amerika sıcak hava dalgası 2°C (3,6°F) daha sıcak ve Çin'deki sıcak hava dalgası iklim değişikliği nedeniyle 1°C daha sıcak oldu.

“HALA ZAMANIMIZ VAR”

Londra Imperial College Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü İklim Bilimi Kıdemli Öğretim Görevlisi Friederike Otto, "Bu ilişkilendirme çalışmasının sonucu şaşırtıcı değil. Dünya fosil yakıtları yakmayı bırakmadı, iklim ısınmaya devam ediyor ve sıcak hava dalgaları daha aşırı hale gelmeye devam ediyor. Bu kadar basit. Ancak bu sıcak hava dalgaları 'kaçak ısınma' ya da 'iklim çöküşü'nün kanıtı değildir. Güvenli ve sağlıklı bir geleceği güvence altına almak için hala zamanımız var, ancak acilen fosil yakıt yakmayı durdurmamız ve kırılganlığı azaltmaya yatırım yapmamız gerekiyor. Bunu yapmazsak, her yıl on binlerce insan sıcaklığa bağlı nedenlerden ölmeye devam edecek. Hükümetlerin bu yılki COP iklim konferansında fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasını yasalaştırması kesinlikle kritik önem taşıyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler