1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Siemens, Türkiye`den yılda 1 milyar Euro`luk alım hedefliyor

Siemens, Türkiye`den yılda 1 milyar Euro`luk alım hedefliyor

Enerji Günlüğü - Siemens’in Türk şirketlerinden 2012 yılında gerçekleştirdiği tedarik 300 milyon Euro’yu geçti. Şirketin 2023 hedefi, Türkiye'den...

Siemens, Türkiye`den yılda 1 milyar Euro`luk alım hedefliyor
Enerji Günlüğü - Siemens’in Türk şirketlerinden 2012 yılında gerçekleştirdiği tedarik 300 milyon Euro’yu geçti. Şirketin 2023 hedefi, Türkiye'den 1 milyar Euro'luk tedarik sağlamak. 
 
Siemens Tedarikçi Günü’nde Türkiye’de Tedarik Zinciri Yönetimi ele alındı. Tüm sektör ve bölümlerine hizmet veren tedarikçileri kapsayan özel etkinlikler 3 Eylül 2013 tarihinde Swissotel’de gerçekleştirildi. Etkinlikte tedarikçi firmaların temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunulurken Siemens Tedarik Zinciri Yönetimi Bölümü stratejileri ve Siemens’in dünyadaki tedarik sistemine dair detaylar da katılımcılarla paylaşıldı. 
 
ETKİN TEDARİK YÖNETİMİYLE TASARRUF
Toplantıda konuşan Siemens AŞ CFO’su Thomas Kolbinger, Siemens AG ve Siemens Türkiye’nin genel stratejilerini paylaştı. Kolbinger'in ardından söz alan Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, "Türkiye’deki KOBİ’lerin gelişmesine ve Siemens’in Türkiye’den çok daha fazla satın alma yapmasına katkıda bulunmak en büyük hedefimiz" dedi. Günal, etkin bir tedarik zinciri yönetimi sayesinde şirketlerin kayda değer tasarruf sağlayabileceğini ve bu kaynağı Ar-Ge başta olmak üzere farklı alanlara aktarabileceklerini belirtti. 
 
SIEMENS'TEN BAŞARILI TEDARİKÇİLERE ÖDÜL
Etkinlikte, Siemens AG’nin global tedarik projesi kapsamında Türkiye’den Almanya’daki merkeze doğrudan satış yapan Başöz Enerji’den Genel Müdür Nail Başöz ile Omega Elektrik Pano’dan Genel Müdür Öner Çelebi tecrübelerini diğer katılımcılarla paylaştı. Müşteri Bakış Açısı oturumunda ise Acıbadem Sağlık Grubu Biyomedikal ve Satınalma Direktörü Hakan Evsine ile Enerjisa Yatırım AŞ Termik ve Yenilenebilir Projeler Direktörü Dr. Ali Nihat Dilek görüşlerini aktardı. Başarılı tedarikçi işbirliği panelinde ise Balıkesir Elektromekanik AŞ Satış Direktörü Rezzak Kanağ ile Türk Prysmian AŞ Satış Müdürü Etem Bakaç söz aldı. Etkinlik, başarılı tedarikçilere verilen ödüllerle son buldu.
 
TEDARİKÇİ SAYISI DA ARTACAK 
FPL (Forward Procurement List) adlı global tedarikçi listesinde 5 bine yakın tedarikçi firma bulunan ve halihazırda dünya genelinde 33 milyar Euro’luk satın alma hacmi bulunan Siemens AG’nin tedarik listesinde Türkiye’den de yaklaşık 100 firma var. Geçtiğimiz yıl düzenlediği Global Tedarik Zirvesi etkinliği ile Türk şirketlerinin daha fazla pay elde etmesi için çalışmalarını hızlandıran Siemens, bu yıl 200 kadar katılımcıyla hedef büyüttü. 
 
HEDEF, TÜRKİYE'DEN 1 MİLYAR EURO'LUK TEDARİK
Siemens'in, 70 milyon Euro'su Siemens AG, 240 milyon Euro'su ise Siemens AŞ tarafından gerçekleştirilen 310 milyon Euro’luk Türkiye tedarik hacminin, 2023 yılında 1 milyar Euro’ya çıkarılması hedefleniyor. Türkiye halen; ekonomilerin büyüme oranı, ihracatın ithalatı karşılama oranı, üniversite öğrenci sayısı, işçi maliyetleri ve verimlilik gibi konularda yapılan analiz sonrasında 50 kadar ülke arasında 7. sırada bulunuyor. 
 
HAMMADDE VE YARI MAMUL İHTİYACI
Siemens yetkilileri, grubun satınalma ihtiyacının yalnızca kendi şirketlerinin üstlendiği projeler nedeniyle ortaya çıkmadığını ifade ediyor. Kurumsal ihtiyaçlar kapsamında Siemens’in tüm bölümlerinde ihtiyaç duyulan malzeme ve servis hizmetlerinin alımı yapılırken, üretim ihtiyaçları kapsamında hammadde, yarı mamul ve mamullerin alımı gerçekleştiriliyor. 
 
Siemens tedarikçileri arasında yer almanın firmaları finansal anlamda daha güçlü hale getireceğini belirten Şirket yetkilileri, Siemens’in talep ettiği kriterler doğrultusunda tesislerinde iyileştirme yapan firmaların farklı pazarlarda da daha güçlü olma şansı elde ettiğinin altını çiçiydor. Gerek ulusal gerekse uluslararası pazarlarda imajlarını güçlendiren tedarikçi firmalar, Ar-Ge faaliyetlerine de yön vererek gerek istihdam gerekse daha yenilikçi ürünlerin pazara sunulması konusunda avantaj elde edebiliyor. 
 
TÜRKİYE FİRMALARININ GÜCÜNÜ ARTIRIYORUZ
Etkinlik sonrasında görüşlerini paylaşan Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, tedarik edilen ürün ve hizmetlerle pek çok firmanın ve Türk ekonomisinin daha güçlü hale gelmesine katkıda bulunulduğunu belirtti. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle birlikte Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği’ni kurmak için çalıştıklarına da dikkat çeken Günal; bu dernekle birlikte tedarik zinciri yönetimi prensiplerinin yaygınlaştırılacağını, bu alandaki meslek ve bilimin gelişmesine katkıda bulunulacağını ve tedarik zinciri yönetiminde sürdürülebilirlik prensibi bilincinin oluşturulacağını vurguladı. 
 
Önceki ve Sonraki Haberler