1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Siirt Başören Deresi’nde hidroelektrik santral kurulacak

Siirt Başören Deresi’nde hidroelektrik santral kurulacak

Reis Yapı Malzemeleri, 292 milyon TL yatırımla Siirt Başören Deresi üzerinde hidroelektrik santral kurulacak. Başören HES’in kurulu gücü 15 MW olacak. 

Siirt Başören Deresi’nde hidroelektrik santral kurulacak

Enerji Günlüğü - Siirt il sınırları içerisindeki Başören Deresi üzerinde 15 MW kurulu gücünde Başören Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak. 

Siirt İli, Baykan, Kurtalan ve Merkez İlçe sınırları içerisinde, Başören Deresi üzerinde Reis Yapı Malzemeleri İnşaat şirketi tarafından 15 MW kurulu gücünde Başören Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulup işletilmesi planlanıyor. 292 milyon TL değerindeki proje kapsamında sadece elektrik üretilmesi amaçlanıyor. 

Proje kapsamında Başören Deresi üzerinde 554 metre talveg, 564 metre kret ve 563 metre maksimum su kotunda beton dolgu gövdeli olarak tesis edilecek bir regülatör yapısı ile sular çevrilerek taban genişliği 4 metre çapında ve 5.415 metre uzunluğundaki trapez kesitli iletim kanalına aktarılacak. İletim kanalı çıkışına bir adet yükleme havuzu projelendirilece. Yükleme havuzunda toplanan sular 4 metre çapında ve 168,70 metre uzunluğundaki cebri boru vasıtasıyla 531 metre kuyruksuyu kotunda yer alan santral binasına aktarılacak. Santral binasında enerjisi alınan su sonrasında tekrar yatağa bırakılacak.

Santralde yılda 42,67 GWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Senkron jeneratörlerden 6,3 kV gerilim seviyesinde üretilecek enerji, ünite transformatörleri vasıtası ile 33 kV gerilim seviyesine yükseltildikten sonra 154 kV gerilime yükseltilen enerji tek devre 477 MCM hatla 10 km mesafedeki trafo Merkezi OG barasına bağlanıp ulusal sisteme aktarılacak. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler