1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Şili kömürden çıkış planını hızlandırdı

Şili kömürden çıkış planını hızlandırdı

Şili, enerji ağını karbonsuzlaştırma hedefi kapsamında dört kömür yakıtlı elektrik santralini daha 2025 yılına kadar kapatacağını açıkladı. 

Şili kömürden çıkış planını hızlandırdı

Enerji Günlüğü - Şili, enerji ağını karbonsuzlaştırma hedefi kapsamında dört kömür yakıtlı elektrik santralini daha 2025 yılına kadar kapatacağını açıkladı. 

Şili hükümeti, karbon salımını azaltma planı çerçevesinde 4 kömür yakıtlı santralini daha 2025 yılına kadar kapatacağını açıkladı. Enerji Bakanı Juan Carlos Jobet, 2019 yılında düzenlenen COP25 BM iklim zirvesi sırasında imzalan anlaşma çerçevesinde kömür yakıtlı santralleri kapatacaklarını belirtti. Daha önce 2025 yılına kadar 8 kömür yakıtlı elektrik santralini kapatmayı planladıklarını kaydeden Jobet, yeni planlamaya göre kömürden çıkışı hızlandırdıklarını ve sayıyı 18’e çıkardıklarını belirtti. Bu ise Şili'nin kömürle çalışan birimlerinin %65'ini temsil ediyor. 

Kapatılma tarihi 2040 yılından 2025 yılına çekilen dört kömür santrali Amerika merkezli elektrik şirketi AES Corp’un birimi AES Andes tarafından işletiliyor. 

Güney Amerika ülkesi Şili, 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 40'ını yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi planlıyor. Kömür santrallerinin boşluğunu da başta güneş ve rüzgar enerjisi olmak üzere temiz kaynaklardan sağlamayı hedefliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler