1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Şimşek: Türkiye petroldeki düşüşten ciddi faydalanacak

Şimşek: Türkiye petroldeki düşüşten ciddi faydalanacak

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan düşüştenciddi şekilde faydalanacağını...

Şimşek: Türkiye petroldeki düşüşten ciddi faydalanacak

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan düşüştenciddi şekilde faydalanacağını söyledi.

Londra'da Bloomberg News'a konuşan Şimşek, "Petrol fiyatlarında düşüşten ciddi şekilde fayda sağlayan birkaç ülke var ve Türkiye onlardan biri" dedi.

Brent petrolünün varil fiyatında yüzde 36 düşüşün Türkiye'yi büyük olasılıkla kredi notu takip listesinden çıkaracağını ve tekrar yatırımcıların radarına sokacağını belirten Şimşek, petrol fiyatlarında gerilemenin Türkiye'nin dış açıklarını azaltmasına, enflasyonu frenlemesine ve büyümeyi artırmasına fayda sağlayacağını vurguladı.

CARİ AÇIK AZALACAK

Şimşek, "Birçok analistin Türkiye'de kırılganlıktan bahsetmelerinin nedeni büyük cari işlemler açığı. Petrol fiyatında her 10 dolarlık düşüş açığı 4,5-5 milyar dolar azaltacak. Ayrıca bu düşüş enflasyonun 40 baz puan aşağı çekilmesi ve büyümenin 30, 30 baz puan artması anlamına geliyor" diye konuştu.

FİYATLAR TÜKETİCİYE YANSIMAYACAK

Petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilmeyi şu anda tüketicilere yansıtma planları olmadığını belirten Şimşek, "Petrol ürünlerinden alınan vergileri azaltma planımız yok. ABD'de para politikasında bir çeşit normalleşmenin beklendiği ortamda, isteyeceğimiz son şey cari işlemler açığımızın yanına bütçe açığının da gelmesi olur. Bu nedenle mali açıdan oldukça ihtiyatlıyız" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler