1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Sinanhoca HES'e mahkemeden çevre iptali

Sinanhoca HES'e mahkemeden çevre iptali

Enerji Günlüğü - Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, Antalya Manavgat Çayı üzerinde kurulması planlanan 54 MW'lık Sinanhoca HES için verilen ÇED Olumlu raporunu...

Sinanhoca HES'e mahkemeden çevre iptali

Enerji Günlüğü - Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, Antalya Manavgat Çayı üzerinde kurulması planlanan 54 MW'lık Sinanhoca HES için verilen ÇED Olumlu raporunu iptal etti. 

Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. şirketinin Manavgat Çayı'nın Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçelerindeki kısmında yapmayı planladığı 54 MW'lık HES projesiyle ilgili 'ÇED Olumlu' raporu, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

 Akseki'nin Sinanhoca Mahallesi'nde başlayıp büyük bölümü İbradı sınırlarında kalacak şekilde yapılması planlanan santral alanı arkeolojik buluntuların olduğu ve dünyaca ünlü Altınbeşik Mağarası'nın da bulunduğu bir alan. 

BİLİRKİŞİLER BİYOÇEŞİTLİLİĞİN BOZULACAĞINI TESPİT ETTİ

Mahkemeye açılan dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda projenin ÇED raporunun çevresel etkiler, biyoçeşitlilik, ekolojik yapı, ekosisteme ve sosyo-ekonomik etkileri açısından yetersiz olduğu kanaatine varıldığı açıklandı.Raporda, Sinanhoca Regülatör ve HES projesinin Akseki ve İbradı Önemli Doğa Alanı, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Altınbeşik Milli Parkı'na yakınlığı sebebiyle mevcut ekosisteme tehdit teşkil ettiği belirtildi. Projenin gerçekleşmesi halinde ekosistemde ve mikroklimada değişmelerin olması ve bu özel koruma alanlarının etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulanan raporda, 'ÇED raporunda rastlanan eksiklikler nedeniyle Sinanhoca Regülatör ve HES projesinin yörenin biyoçeşitliliği ve ekolojik yapısı üzerinde meydana getireceği olumsuz etkilerin kabul edilebilir düzeyde olduğu sonucu çıkarılmamıştır' denildi. Regülatörden bırakılacak cansuyu miktarının belirlenmesinde hangi bilimsel ölçütlerin kullanıldığının belirgin olmadığı da kaydedildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler