1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sinop NGS için halk bilgilendirme toplantısı yapıldı

Sinop NGS için halk bilgilendirme toplantısı yapıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olması planlanan Sinop NGS projesi ile ilgili, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Başvuru Dosyasının...

Sinop NGS için halk bilgilendirme toplantısı yapıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olması planlanan Sinop NGS projesi ile ilgili, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Başvuru Dosyasının sunulması ve Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. 

Sinop Nükleer Santrali projesi ile ilgili hazırlanan ÇED raporuna ilişkin halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak üzere toplantı bugün Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Ancak toplantı salonu dolduğu gerekçesiyle halkın toplantıya alınmaması tepki topladı ve protesto edildi.

TOPLANTI PROTESTO İLE BAŞLADI

“Halkın Katılımı Toplantısı’na hoşgeldiniz” anonsundan sonra salondakilerden bazıları, “Hangi halk, halk dışarıda siz burada tiyatro oynuyorsunuz. Sinop’a nükleer santral yaptırmayacağız” sözleri ile tepki gösterdi. Bunun üzerine bu kişiler güvenlik görevlilerince salondan çıkartıldı.

ŞİRKET TEMSİLCİSİ BİLGİLENDİRDİ

EUAS International ICC temsilcisi Erkan Bekar yaptığı sunumla Sinop’a yapılacak olan Nükleer Santral Projesi’nin özellikleri, yapım aşamaları, işletme şekli hakkında bilgi verdi.

Bekar yaptığı açıklamada, “Proje sahibi EUAS International ICC. Planlanan proje bir nükleer güç santrali projesi. Türkiye ile Japonya arasında 3 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan hükumetler arası imzalar sonucunda sahibi EUAS International ICC şirketi tarafından yürütülecek bir projedir. 4 adet reaktör kurulacak ve 60 yıl kullanabilecek. İlk ünitenin 2025 yılında devreye girmesi planlanıyor. Uçak çarpması, sel gibi kazalara karşı da korumalı olarak üretiliyor” diye konuştu.

VATANDAŞLAR SALONA ALINMADI, HALK TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan ÇED Halkın Katılım Toplantısı'na Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP'li milletvekilleri ve yurttaşların ‘salon dolu’ denilerek toplantıya alınmaması dışarıda kalan halk tarafından protesto edildi. Sinop Valiliği önünde protesto eylemi yapan içeri alınmayan Sinoplular, “Toplantıya halk alınmamıştır” diyerek imza toplayıp Valiliğe imzaları teslim ettiler.

EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından Sinop’un Abalı Köyü’nün İnceburun mevkiine kurulacak olan 4,560 MW’lık santral dört adet reaktörden oluşacak. Sahada kazı çalışmalarına 2019 senesinde başlanması ve ilk reaktörün 2025 senesinde devreye alınmasının planlanıyor.

SİNOP NÜKLEER İÇİN HALKIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ALINACAK

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler