1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sinop`taki nükleer için etüt çalışmaları başladı

Sinop`taki nükleer için etüt çalışmaları başladı

Enerji Günlüğü - Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Sinop’ta inşa edilecek Türkiye’nin ikinci nükleer santraliyle...

Sinop`taki nükleer için etüt çalışmaları başladı

Enerji Günlüğü - Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Sinop’ta inşa edilecek Türkiye’nin ikinci nükleer santraliyle ilgili etüt çalışmalarına başlandığını söyledi. Alış Çöllolar Kömür Sahası'nda üretime yeniden başlanacağını açıkladı. 

EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Global Enerji’ye verdiği röportaj’da, Sinop Nükleer, Santral Projesi ile ilgili binlerce sayfalık çalışmaların hazırlandığını ve sismik çalışmalara başlandığının altını çizdi. Alış, 12 milyar dolarlık yatırım planlanan Afşin Elbistan sahası içinse Japon, Çin ve Güney Koreli şirketlerin talip olduğunu kaydetti.

AFŞİN-ELBİSTAN'DA ÇİN, JAPON, KORE İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Birleşik Arap Emirlikleri'nden TAQA'nın 12 milyar dolarlık yatırımdan vazgeçtiği Afşin-Elbistan kömür sahasında gelinen son duruma ilişkin bilgiler veren Alış şöyle dedi:

“Afşin-Elbistan Havzası’nda yeni kurulacak Termik Santrallar ile ilgili olarak Çin, Japonya ve Güney Koreli firmalarla Bakanlığımızca görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler neticesinde Hükümetler Arası Anlaşma İmzalanması halinde EÜAŞ bünyesinde yapılan çalışmalar da hız kazanacak."

SİNOP NÜKLEER İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Halil Alış, Sinop’ta inşa edilecek Türkiye’nin ikinci nükleer santraliyle ilgili etüt çalışmalarınınEÜAŞ tarafından başlatıldığı bilgisini de verdi. Alış şunları söyledi:

"Rusya Federasyonu ile Mersin Akkuyu Sahasında Nükleer Santral kurulması amacıyla imzalanan uluslararası anlaşmanın ardından, Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Sinop İnceburun sahasına İkinci Nükleer Santral Sahası olarak ilan etti ve kuruluşumuz Elektrik Üretim AŞ’yi kamu adına Sinop’ta kurulacak santrale ortak olacağına karar verdi. Sinop Nükleer Santral Sahasında 1970'li yılların ortalarından bugüne çalışmalar yapılmış. Saha hakkında binlerce sayfayı bulan rapor hazırlanmış. Biz bugün ilave etütler yaparak özellikle sahanın depremselliği, meteorolojik modelleme, deniz suyu sıcaklık ve akıntılarının ölçülmesi, doğal ve insan kaynaklı dış tehditlerin analizi, acil durum planlarına yönelik verilerin toplanması, atmosferik dağılım ve demografik yapının belirlenmesi gibi çalışmalarının yapılması ve raporlanması çalışmalarına başladık."


DENİZDEKİ İNCELEMELER EKİM'DE BAŞLADI

Eylül 2012’de TÜBİTAK-MAM ile teşekkülümüz arasında Sinop Nükleer Güç Santrali İçin Yer Değerlendirme Parametrelerine Yönelik Araştırmalara ilişkin bir protokol imzalandığını belirten Alış, "Protokol, kapsamındaki iş paketleri arasında bulunan; tarihsel deprem kataloğu oluşturma çalışmalarına başlandı ve mikro deprem istasyonlarının kurulumu tamamlanarak istasyonlar devreye alındı. Şimdi veri toplama çalışmaları yapılıyor. Denizde yapılacak oşinografi çalışmaları da Ekim 2013’te başladı" diye konuştu.

SANTRAL ÖZELLEŞTİRMELERİ SÜRÜYOR

Seyitömer ve Kangal Termik Santralleri ile Hamitabat Doğalgaz Kombine çevrim santralinin 2013 yılının ikinci yarısında özelleştiğini hatırlatan Alış, bu santrallerin özelleştirilmesi sürecinde başvuruda bulunan tüm firmaların yerli oldğuna da dikkat çekti. Alış, "Yine kuruluşumuza ait Yeniköy, yatağan Kemerköy ve Çatalağzı Termik Santralleri özelleştirme çalışmaları Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yürütülüyor" diye konuştu.

ÇÖLLOLAR'DA KÖMÜR ÜRETİMİ BAŞLAYACAK

Halil Alış, iki yıl önce bir kaza meydana gelen ve kömür üretiminin durdurulduğu Çöllo Sahası'nda yeniden kömür üretimine geçilmesi için hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini anlattı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için, Bakanlığın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Üniversitelerin kendi alanlarıyla ilgili çalışmalar yaptığını kaydeden Alış, alınacak tedbirlerin ve geleceğe yönelik önerilerin kuruluşa iletildiğini ve yürürlüğe konulduğunu da ifade etti. (ANKA)

Önceki ve Sonraki Haberler