1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Sırbistan’a Bulgaristan’dan gaz akışı başlayacak

Sırbistan’a Bulgaristan’dan gaz akışı başlayacak

Sırbistan’ın Azerbaycan'dan gelen gaza ve Yunanistan'ın Dedeağaç limanındaki LNG terminaline ve Türkiye'deki LNG ve FSRU terminallerine erişimine olanak sağlayacak Sırbistan-Bulgaristan doğal gaz boru hattı bağlantısı tamamlandı.

Sırbistan’a Bulgaristan’dan gaz akışı başlayacak

Enerji Günlüğü - Sırbistan, gaz kaynaklarını çeşitlendirmesine ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmasına olanak tanıyacak olan Bulgaristan'daki bir boru hattına enterkonnektörü tamamladı. Enterkonektörün faaliyete geçmesiyle Bulgaristan'ın Novi Iskar kasabasından Sırbistan'ın Niş kentine uzanan boru hattı işler hale gelecek ve Belgrad'ın Türkiye'deki LNG ve FSRU terminallerine, Azerbaycan'dan gelen gaza ve Yunanistan'ın Dedeağaç limanındaki LNG terminaline erişimine olanak sağlayacak. 

170 km uzunluğundaki boru hattının kapasitesi yılda 1.8 milyar metreküp ve bu da Sırbistan’ın yıllık gaz ihtiyacının %60'ını karşılamakta. 

ENERJİ ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLANACAK

Sırbistan Enerji Bakanı Dubravka Djedovic Handanovic, "Bu enterkonnektör ile Rus gazının yanı sıra alternatif gaz kaynaklarını da güvence altına alıyoruz" dedi. Niş'teki törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev de katıldı.

AB’DEN 49,6 MİLYON EURO BAĞIŞ

Avrupa Komisyonu enterkonnektörün inşası için 49.6 milyon euro bağışta bulundu. Avrupa Yatırım Bankası'ndan tek bir kredi olarak 25 milyon euro daha sağlanırken, 22.5 milyon euro da Sırbistan tarafından temin edildi. 

İlgili Haberler