1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sırbistan’da yeşil hidrojen üretilecek

Sırbistan’da yeşil hidrojen üretilecek

Sırbistan’da 2028 yılına kadar 2 bin MW kurulu gücünde güneş ve rüzgar enerjisi ile yılda 30 bin ton yeşil hidrojen üretimi yatırımı yapılacak. 

Sırbistan’da yeşil hidrojen üretilecek

Enerji Günlüğü - Çinli şirketler Shanghai Fengling Renewables ve Sırbistan Zijin Copper, Sırbistan’daki rüzgar, güneş ve hidrojen projelerine 2 milyar euro yatırım yapacak.

Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanlığı, Sırbistan Hükümeti adına Çinli şirketler Shanghai Fengling Renewables ve Sırbistan Zijin Copper ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşmada, toplam 2 bin MW kapasiteye sahip rüzgar enerji santralleri ve güneş enerji santralleri ile yeşil hidrojen üretim tesisine 2 milyar euro tutarında yatırım öngörülüyor. 

Söz konusu yatırım, Sırbistan'da bu büyüklükteki ilk yatırım olurken, yeşil hidrojen üretiminin yılda 30.000 ton olması planlanıyor. Rüzgar santralleri toplam 1.500 MW kapasiteye, planlanan güneş santralleri ise 500 MW kapasiteye sahip olacak. Yeşil hidrojen, rüzgar ve güneşten üretilen elektriğin enerji depolaması olarak kullanılacak.

İNŞA ÇALIŞMALARI 2025’TE BAŞLAYACAK

Proje inşaatlarının 2025 yılının ilk çeyreğinde başlaması ve 700 MW’lık ilk fazın 2026 ortasında tamamlanması planlanıyor. Yatırım ile 2 bin MW kapasiteye ve 30 bin ton yeşil hidrojen üretimine 2028 yılına kadar ulaşılacak. Yatırım Shanghai Fengling Renewables tarafından gerçekleştirilecek ve üretilen elektrik Sırbistan Zijin Copper tarafından tüketilecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler