1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Şirketler fosil yakıt varlıklarını elden çıkarıyorlar

Şirketler fosil yakıt varlıklarını elden çıkarıyorlar

Toplam 39,2 trilyon dolarlık varlığa sahip olan bin 485 kurumun en az bir fosil yakıt türünü elden çıkarma sözü verdiği kaydedildi. 

Şirketler fosil yakıt varlıklarını elden çıkarıyorlar

Enerji Günlüğü - Toplam 39,2 trilyon dolarlık varlığa sahip olan bin 485 kurumun en az bir fosil yakıt türünü elden çıkarma sözü verdiği kaydedildi.

Yatırım fonlarını fosil yakıtlardan çıkış ve iklime duyarlı alanlara yönlendirmek amacıyla kurulmuş küresel ağ DivestInvest’in Invest/Divest (Yatırım/Elden Çıkarma) isimli raporunda, elden çıkarılan fosil yakıt varlıklarının multi-trilyon dolarlık bir rakama ulaştığı kaydedildi. 

Rapora göre, fosil yakıtı elden çıkarma hareketi kayda değer bir ivmeye sahip. Fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam etmenin etik ve finansal olarak kabul edilemez hale geldiğine dair genel bir kabul olduğu belirtiliyor. Şu anda yönetimlerindeki 39,2 trilyon dolarlık varlığı temsil eden, en az bir fosil yakıt türünün elden çıkarılmasını kamuoyu önünde taahhütte bulunmuş bin 485 kurum var. Bu da, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin‘in birlikte fosil yakıtlardan vazgeçmeyi seçmiş olmasına denk geliyor. Harekete dahil olan kuruluşlar, Glasgow'daki BM iklim zirvesi (COP26) arifesinde dünya çapındaki yatırımcılar için yeni bir eylem çağrısı ilan edecek. 

Bir yandan da yeni taahhütler açıklanmaya devam ediyor. Yönetimi altında 4,2 milyar dolardan fazla birleşik varlığa sahip 72 inanç kuruluşu, fosil yakıt varlıklarını elden çıkaracağını açıkladı.

“NADİR BİR AN”

Institute for Energy Economics and Financial Analysis direktörü Tom Sanzillo, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fosil yakıt sektörü değer kaybettiği ve iklim sorununu çözmek için hiçbir plan sunmadığı için irili ufaklı yatırım fonları elden çıkarılıyor. Bu, doğru şeyin doğru nedenle yapıldığı, işçi ve emekli maaşlarının güvencesini sağlarken, hayırsever kurumlarımız aracılığıyla sağlık, eğitim ve sosyal ihtiyaçlarımızı finanse etme ihtiyacını birlikte ele aldığımız nadir bir andır” ifadesini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler