1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Şirketlerden G20’ye kömüre desteği kes çağrısı

Şirketlerden G20’ye kömüre desteği kes çağrısı

Aralarında Türkiye’den de şirketlerin bulunduğu 600’den fazla şirket, G20 ülkelerine 2030’a kadar emisyonları yarı yarıya azaltma ve kömürden enerji üretimine verdikleri desteği durdurma çağrısı yaptı.

Şirketlerden G20’ye kömüre desteği kes çağrısı

Enerji Günlüğü - Aralarında Türkiye’den de şirketlerin bulunduğu 600’den fazla şirket, G20 ülkelerine 2030’a kadar emisyonları yarı yarıya azaltma ve kömürden enerji üretimine verdikleri desteği durdurma çağrısı yaptı.

Dünyanın en büyüklerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce şirket, son derece kritik G20 ve COP26 görüşmeleri öncesinde, G20 ülkelerini ulusal iklim hedeflerini güçlendirmek üzere birlikte karar vermeye çağırıyor. BM’nin kısa süre önce “insanlık için kırmızı alarm” vermesi üzerine, gelirleri toplam 2,5 trilyon doları (1,8 trilyon sterlin) geçen ve dünya genelinde 8,5 milyon kişiyi istihdam eden birçok işletme, G20 liderlerine yazılan açık mektubun altına imza attı. Arçelik, Unilever, Netflix, Volvo Cars, Iberdrola ve Natura&Co gibi isimlerin içinde yer aldığı imzacılar, enerjiden ulaşıma, modadan inşaata kadar çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor.

KARBON FİYATLANDIRMASINI BAŞLATMA ÇAĞRISI

Söz konusu şirketler, dünyanın en büyük ekonomilerini, gelişmekte olan ülkeler için yılda 100 milyar dolarlık iklim fonu oluşturma taahhüdünü yerine getirmeye, 2025 yılına kadar fosil yakıtlara verilen sübvansiyonları sonlandırmaya ve karbon fiyatlandırmasını başlatmaya çağırıyor.

İş liderlerinin yaptığı çağrılar arasında, gelişmiş ekonomiler için 2030'a, diğer ülkeler için 2040'a kadar kömürden elektrik üretiminin aşamalı olarak durdurulması ve yeni kömürlü termik santrallerin kurulması ve finansmanına derhal son verilmesi yer alıyor.

G20 ülkeleri, küresel ticaret ve sera gazı emisyonlarının da %80’inden sorumlu.

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler