1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Şirketlere karbon check-up`ı gerekiyor

Şirketlere karbon check-up`ı gerekiyor

Enerji Günlüğü - Düşük karbon ekonomisine geçilmezse, kaynakların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısı yapılarak şirketlerin karbon...

Şirketlere karbon check-up`ı gerekiyor

Enerji Günlüğü - Düşük karbon ekonomisine geçilmezse, kaynakların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısı yapılarak şirketlerin karbon check-up'ı yaptırmaları gerektiği ifade edildi.

Aralık 2015’te Paris’te gerçekleşecek 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Taraflar Konferansı (COP21) öncesinde açıklamalarda bulunan İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D (Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Derneği) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, II. Karbon Zirvesi Sonuç Raporu’nda yer alan önerileri açıkladı. Karaosmanoğlu, düşük karbon ekonomisine geçilmezse, kaynakların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı ve bu konuda herkese iş düştüğünü vurguladı.

Düşük karbon ekonomisinin tüm dünyada önem kazandığına vurgu yapan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, şirketlerin bu sürece karbon check-up’ı yaptırarak başlamaları gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Üretim zincirinin yaşam döngüsü boyunca incelenip mevcut görünümün ortaya konulması büyük önem taşıyor. Endüstrilerin üretimde çevreye daha az zarar verecek, kirletici salınımını azaltacak, başta enerji ve su olmak üzere tüm ham madde girdilerini daha verimli kullanmaya yönelik iyileştirme ve değişiklikleri yapması gerekiyor. AB hedeflerinde olduğu gibi hep beraber ‘karbonsuzlaştırmayı’ başarmalıyız. Endüstrinin karbon ayak izinin artmasını engellemeliyiz. Burada başta sanayicilerimiz olmak üzere hepimize görev düşüyor” dedi.

II. Karbon Zirvesi Sonuç Raporu’nda yer alan önerileri açıklayarak tavsiyelerde bulunan Karaosmanoğlu, “Karbon ayak izimizi düşürmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Yerküremizin geleceğini düşük karbon ekonomisi kurtaracak. İklimle mücadele, endüstrilerin sürdürülebilirlik politikalarının lokomotifi olacak.” dedi.

TÜRKİYE'NİN DURUŞU ÖNEMLİ

İklim değişikliği anlaşmasında Türkiye’nin duruşunun önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Karbon yönetimi, karbon azaltımı ve emisyon ticareti piyasalarında kişilerin yanı sıra kurumlara da çok önemli görevler düşüyor.” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, Türkiye’nin karbon politikasıyla ilgili önerilerin yer aldığı II. Karbon Zirvesi Sonuç Raporu ve E-Kitap çalışmasına SÜT-D web sitesi üzerinden ulaşılabileceğini bildirdi. Gelenekselleşen Karbon Zirvesi’nin üçüncüsünün ise 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde İTÜ ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, zirvede, karbon yönetimi ile ilgili sorun ve çözümlerin de paylaşılacağını duyurdu.

Önceki ve Sonraki Haberler