1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Şişecam PV panel camı talebine yetişemiyor

Şişecam PV panel camı talebine yetişemiyor

Enerji Günlüğü - Şişecam Holding Genel Müdürü Ahmet Kırman, fotovoltaik (PV) güneş paneli cam talebini karşılamakta zorlandıklarını, tam kapasite...

Şişecam PV panel camı talebine yetişemiyor

Enerji Günlüğü - Şişecam Holding Genel Müdürü Ahmet Kırman, fotovoltaik (PV) güneş paneli cam talebini karşılamakta zorlandıklarını, tam kapasite çalıştıklarını söyledi.    

Şişecam Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, Grup bünyesindeki Mersin Düzcam Fabrikası’nda, bir grup ekonomi gazetecisini ağırladı ve açıklamalarda bulundu. DÜNYA’dan Hakan Güldağ’ın haberine göre Genel Müdür Ahmet Kırman, İç Denetim Başkanı Özgün Çınar, fabrika müdürü Güral Savaştürk ve şirketin önde gelen yöneticileriyle ile birlikte şu bilgileri paylaştı:

 - Mersin Düzcam Fabrikası’nın çatısında kurulan güneş enerjisi santralimiz 6.2 megavat gücünde. Toplam yatırım tutarı 22 milyon lira. Toplam 79 bin 300 metrekareye yayılıyor… Kurulu gücüyle, Türkiye ve Avrupa’nın çatıdaki tek parça ikinci büyük santrali oldu.

- Güneş santralinde 38 bin metrekareden fazla enerji camı kullanıldı. Hepsi de Mersin Düzcam Fabrikası’nda üretildi. Kasım ayında devreye giren santralden üretilen elektrikle ilgili ilk fatura da bu ay kesildi. 

- Çatıya kurulan santralde kullanılan solar paneller, solar camlar yerli üretim. Mühendislik ve montajı da yerli bir firma yaptı. 

- Şişecam 2022 yılına kadar yenilenebilir enerji üretiminde 12 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Bu kapsamda, 5 yıl içerisinde toplam 37 milyon lira yeni yatırım planlanıyor. 

- Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin çatısına 87 kilovat (kW) gücünde güneş enerjisi santrali projesi hazırlandı, TEDAŞ’ın onayına sunuldu. Onay sürecinin tamamlanmasının ardından sistem, iç tüketimi karşılamak üzere devreye girecek. 

- Şişecam Topluluğu’nun yurt içi ve yurt dışındaki üretim tesislerinde yılda toplam 1.6 milyar kilovatsaat civarında elektrik ve 1.8 milyar metreküp doğalgaz enerjisi tüketiliyor. 

- Mersin Düzcam Fabrikası’nın atık ısısından elektrik üretmek üzere 9.1 milyon euro yatırım yapıldı. 5.5 megavatlık yıllık elektrik üretimi gerçekleşiyor. Güneş ve atıktan üretilen elektrik yaz aylarında fabrikanın ihtiyacı ile başa baş noktasına gelebilecek. 

- Mersin Düzcam Fabrikası’ndaki güneş santrali yatırımının geri dönüş süresinin 5 yıl 7 ay olarak hesaplanıyor. 

- Şişecam’ın enerji camları, uluslararası standartlara göre en üst seviye olan “U1” seviyesinde, yüzde 94 oranında geçirgenlik değerlerine sahip. 

- Şişecam 2003 yılından bu yana güneş enerjisi sektörüne yönelik olarak güneş kolektörleri ve güneş panellerinin en üst katmanı olan cam malzemesini düşük demirli, temperli buzlu cam olarak üretiyor ve güneş enerjisi sistemleri üreticilerinin kullanımına sunuyor.

- Şişecam yılda 2.5 milyon metrekare güneş enerjisi camı üretiyor. Bu üretimi yapan birimler ‘full’ çalışıyor ve ürün yetiştiremiyor.

- Şişecam, güneş enerjisi camını Almanya başta olmak üzere yurtdışına da ihraç ediyor. Şu anda üretimiin yaklaşık yüzde 20’si ihraç ediliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler