1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. SİT alanındaki RES’lere 20 türbin ve 50MW sınırı

SİT alanındaki RES’lere 20 türbin ve 50MW sınırı

Doğal koruma alanlarındaki RES tesisleri 20 türbin ve 50MW ile sınırlandırıldı.

SİT alanındaki RES’lere 20 türbin ve 50MW sınırı

Enerji Günlüğü - Doğal koruma alanlarındaki RES tesisleri 20 türbin ve 50MW ile sınırlandırıldı. 

98 sayılı Doğal SİT Alanlarında Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) İlke Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair İlke Kararı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlandı. 

Karara göre Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarında ve türbin sayısı 20 adedi, kurulu gücü 50MWm’ı geçmemek kaydıyla Nitelikli Doğal Koruma Alanlarındaki mevcut tesisler faaliyetlerine devam edebilecekler. Önceki düzenlemede türbin sayısı kısıtı ve kurulu güç sınırlaması bulunmuyordu. 

Yeni düzenlemeyle beraber Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarında ve türbin sayısı 20 adedi, kurulu gücü 50MWm’ı geçmemek kaydıyla Nitelikli Doğal Koruma Alanlarındaki mevcut tesisler faaliyetlerine devam edebilecekler. Aynı şekilde koruma amaçlı imar planı onaylanmış projeler de devam edebilecek. 

Yeni tesis taleplerinde, rüzgâr türbinlerinin kesin korunacak hassas alanlara mesafesinin; eskiden olduğu gibi en az 300 metre olması gerekecek.

Yeni tesis taleplerinde tesisin kuş göç yollarından da en az 300 m uzaklıkta olması ve bu alanlarda rüzgâr türbinlerine otomatik durdurucu radar sistemlerinin kurulması gerekecek. Bu koşullar çerçevesinde Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonları, tesislerle ilgili değerlendirmelerini; tescile esas ekolojik temelli bilimsel araştırma raporları, alana ilişkin alınmış komisyon kararları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri göz önüne alarak yapabilecekler.

Önceki ve Sonraki Haberler